Украйна и Румъния се уплашили от засилването на Русия в Черно море

Външният министър на Украйна Андрей Загороднюк разговаря с румънския си колега Николай Ионел-Чук за сътрудничество на Военноморските сили на страните с цел обезпечаване стабилността в акваторията на Черно море, стана ясно от съобщение на украинското военно министерство, цитирани от РИА Новости.

Освен това, в рамките на провеждащата се Мюнхенска конференция Загороднюк и Йонела-Чук обсъдиха предстоящото подписване на споразумение за военно-техническо сътрудничество на двете страни и обмен на информация. 

Подчертава се, че участниците в преговорите също са „изразили безпокойство“ за действията на Русия в Черно и Азовско море.

Крим отново стана руски регион след проведения там през март 2014 г. референдум, на който повечето избиратели от Крим и Севастопол подкрепиха влизането в състава на Русия. 

Кримските власти проведоха референдум след държавния преврат на Украйна през февруари същата година, съобщи руската агенция.

Официално Москва нееднократно заявяваше, че жителите на Крим по демократичен път в пълно съответствие с международното право гласуваха за присъединяване към Русия.

По-рано радио Sputnik съобщи, че Украйна е предложила на Румъния да обединят усилия за „сдържане“ на Русия в Черно море.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!