Трима хакери източиха 100 000 лв. от сметката на бизнесмен в Пловдив

Хакери са източили 100 000 лева от сметка на пловдивски бизнесмен.

От Окръжната прокуратура в Пловдив обясниха, че проникването е извършено от чужбина. Все още се изяснява по какъв начин престъпниците са се сдобили с IP адреса на потърпевшия.

Установено е, че чрез проникване в компютърната система на пострадалия бизнесмен било блокирано „токен“ устройство, осигуряващо сигурни плащания в интернет. Парите били приведени на трети лица – получатели, които ги предали на обвиняемите.

Началникът на отдел „Икономическа полиция“ – Пловдив Славчо Алексиев съобщи, че са извършени един превод към Германия, два превода към физическо и юридическо лице в Шумен, както и един превод към неговата лична сметка.

По данни на прокуратурата са извършени десет претърсвания и изземвания, осем от които в условията на неотложност, на територията на Шумен, Варна и Обзор.Приобщени са парични суми, банкови документи, разписки, платежни нареждания.

Тримата извършители – на 43, 54 и 49 г., са разкрити и са им повдигнати обвинения по член 249 от Наказателния закон. За подобно деяние законът предвижда от 2 до 8 години затвор.

Днес прокуратурата е внесла искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо единия от подсъдимите.  На другите двама обвиняеми е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на  5000 лева. Освен това им е забранено да напускат пределите на страната.

Разследването по случая продължава.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!