четвъртък, юни 13, 2024

Трифонов: Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет

Това, че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината, че довечера ще се стъмне. Това написа Слави Трифонов във фейсбук по повод поредното социологическо проучване – този път на „Маркет линкс“, относно резултатите на предстоящите избори.

Той припомни, че преди изборите на 4 април всички социологически агенции са твърдели, че главната интрига е кой ще вземе третото място измежду „Има такъв народ“ и ДПС.

„В своите последни проучвания преди изборите, и „Галъп“, и „Алфа Рисърч“, и „Тренд“ предвиждаха една и съща разлика между „Има такъв народ“ и ДПС – разлика от точно 0,2%. Нищожните 0,2%. В крайна сметка „Има такъв народ“ получи със 7,15% по-голяма подкрепа от ДПС“, изтъкна Трифонов.

Той припомни и че „Маркет линкс“ е предричала най-малка подкрепа в процентово отношение за „Има такъв народ“ – 11.7%, докато ИТН всъщност получила с 6% повече – „далече-далече от рамките на статистическата грешка“.

По негови думи всички социологически агенцции са били категорични, че БСП ще е втора политическа сила.

„Галъп“ даваше преднина от 7,9% на БСП пред „Има такъв народ“, а „Тренд“ и „Медиана“- преднина от цели 9,2 и 9,5%. Но каква поредна социологическа драма – на изборите „Има такъв народ“ стана втора сила с 17,66%, а БСП – трета с 15,01%“, посочи Трифонов.

Той допълни, че преди предизборната кампания за вота на 11 юли, както и почти през цялата предизборна кампания социологическите проучвания са показвали първо място за ГЕРБ-СДС и второ място за „Има такъв народ“. Това показвали и екзитполове през целия изборен ден. Те обаче пак не познали.

Така че, ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет, обобщи Трифонов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!