понеделник, юли 15, 2024

Три часа в МЗ обсъждали новите мерки

Три часа са обсъждали експертите предложените от главния здравен инспектор Ангел Кунчев нови противоепидемични мерки и тяхната алтернатива – допускането на лица във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и др. само при притежание на COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване, или аналогични на тях документи.

От пресцентъра на МЗ не съобщават за крайно решение на здравните власти и съвети. Докладът с предложените мерки е бил изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по тях. Едва след като бъдат разгледани всички предложения министър Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични мерки.

Иначе здравните власти са обединени в мнението, че заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на заболяемостта, хоспитализациите и смъртните случаи се налага да се въведат нови мерки.

Едната възможност е те да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети. Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот“, е заявил заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Министър Денков е представил предложенията на Министерството на образованието и науката относно начина, по който да се регулира присъственият учебен процес в училищната система. Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!