Държавният глава няма да връчи третия мандат преди Нова година. Консултациите и даването на време на политическите сили в 48-то Народно събрание ще продължи и третият мандат ще бъде връчен едва след настъпването на 2023.

„Аз избори през януари и февруари няма да правя, всички знаем какви биха били последствия“, отсече президентът пред представителите на „Демократична България“, които днес бяха поканени за консултации в президентството като шестата политическа сила в парламента. В откритата за медиите част почти не стана въпрос обаче за визията за редовно правителство.

Държавният глава започна консултациите с „Демократична България“, като каза, че със загриженост следи какво се случва в НС в последните дни – според него не това очакват българските граждани.

Няма малки и големи партии, отговорността е обща, каза държавният глава, констатирайки, че въпреки че парламентът е фрагментиран, в парламентарната република парламентарно представените партии са призвани да излъчат правителство.

Той отново каза, че иска да даде максимално време за диалог и да се състави редовно правителство и че все пак се надява да не се стигне до връчване на третия мандат, а преди това да се състави кабинет.

Според Румен Радев не е невъзможен процесът на съставянето на правителство, но нека всеки да внимава с позициите си, настоя Румен Радев.

Още в самото начало президентът Радев даде заявка, че няма да бърза с мандатите, а с продължителни консултации ще даде време за диалог между парламентарно представените партии за съставяне на коалиция, програмно или експертно правителство. Други важни теми, които президентът искаше Народното събрание да обсъди, а и да направи, е приемането на Бюджет 2023 и да се гласуват 22 закона, нужни за усвояването и реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост.

Миналата седмица обаче депутатите се захванаха ударно да променят Изборния кодекс и да връщат гласуването с хартиена бюлетина.

През седмица текат разговорите в президентството, а днешната е шеста и предпоследна поред, след което би трябва първият мандат да бъде връчен. Първата политическа партия – ГЕРБ/СДС – ще го получи, както е по Конституция.

Коментари