понеделник, април 15, 2024

ТЕЦ-овете на Ковачки, ЕРП-тата и варненска болница във фокуса на комисията по ревизия в НС

Парламентарна комисия по ревизия на управлението на кабинета „Борисов“ и дейността на държавните фирми в последните 5 години проведе първото си заседание след сформирането на новото 46-о Народно събрание.

Над 60 са сигналите, постъпили към понеделник в комисията, отбеляза председателят й Мая Манолова. След бурните дебати в пленарна зала обаче ресорните депутати разгледаха само 3 от казусите.

Осем топлоелектрически централи, собственост на Христо Ковачки, били манипулирали данните за вредните си емисии, от което са спестили 30 милиона евро. Това гласи твърдение на сайта „Биволъ“, което бе и първа точка в дневния ред на комисията „Манолова“.

Данните за въглеродните емисии на ТЕЦ-ове, свързани с Христо Ковачки няма логика да са толкова ниски. Според експерти те са занижени“, каза журналистът Димитър Стоянов, който е вносител на сигнала.

По думите му държавната хазна е ощетена с 30 милиона евро поради въпросните неакуратни данни. Основният проблем бил свързан конкретно с ТЕЦ-овете „Брикел“ и „Бобов дол“.

Дори и да е имало занижени данни, то това няма как да е ощетило бюджета, тъй като квотите за въглеродни емисии се купуват на международната европейска борса, контрираха представители на държавата.

Самите ТЕЦ-ове не са официално собственост на Ковачки, но от „Биволъ“ правили обосновано предположение, че бизнесменът стои зад тях въз основа на грамите на американското посолство, изтекли в Уикилийкс.

Проблем в случая, посочват вносителите на сигнала, било и че лабораториите, които следят за данните на ТЕЦ-овете били собственост на самите ТЕЦ-ове. Това обаче било европейска практика, а въпросните лаборатории били акредитирани по всички изисквания на закона, заявиха държавните експерти.

„Ако можем да обобщим – всеки оператор може да си създаде лаборатория и да се контролира сам“ – направи извод Мая Манолова. Изводът й обаче предизвика силен протест от страна на депутатът от ГЕРБ Анна Александрова. „Не правете такива изводи. Как може това да е така, като има само 3 български акредитиращи лаборатории„, заяви тя. „Само обобщавам. Очевидно не сте разбрали“, контрира Манолова, на което получи отговор – „Не ми казвай как да говоря.“

Журналистите, подали сигнала, оказва се обаче, все още не са сезирали прокуратурата. Били сезирани обаче европейски институции. „Установили сме адреси, връзки, трансфер на експерти от Централи, свързани с Ковачки към GMI Verify (верифициращата лаборатория на въпросните ТЕЦ-ове – бел. ред.)“, каза Димитър Стоянов. Предстои сигналът да бъде внесен и към съответните органи и на национално ниво, увери той.

„Ще поискаме допълнителна информация, в края на работата на комисията ще има законодателни промени„, увери Мая Манолова. В следващи заседания ще бъде разгледана и темата с вноса на боклук.

Дейността на ЕРП-тата и формирането на цените на тока. Това бе втората точка, разгледана на дебютното заседание на комисията по ревизия. Сигнали по казуса са внесени от двама граждани – Огнян Пенев и Антон Мишев. Ответната страна обаче – КЕВР и „Електроразпределение Юг“ нямаха представители в залата.

„Всеки държавен орган е длъжен да съдейства на народните представители в тяхната работа. Комисията има право да изисква информация, а ако те отказват – това е проблем“, протестира Димитър Делчев от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, като настоя за механизъм, по силата на който представители на КЕВР да бъдат задължени да дойдат в парламента.

Огромни и необосновани такси за присъединяване към електрическата мрежа и неяснота как КЕВР определя цените на тока – това по същество са проблемите, описани в двата сигнала.

„Къде сте чували да платите, за да станете клиент на някоя компания“, попита реторично Огнян Пенев.

Антон Мишев пък даде пример с жилищна кооперация с едва 10 апартамента, за която таксата за присъединяване към мрежата била близо половин милион лева.

Никой не може да разбере каква е формата за определяне на тези суми. Това е огромна предпоставка за корупция“, каза той.

Друг проблем – дългото време, което се чака за присъединяване – средно 270 дни. „Представете си, ако сте взели кредит от 20 милиона…“, добави Пенев.

Комисията „Манолова“ разгледа и казуса на малка фирма от Варна. И по-конкретно – закусвалня, намираща се на територията на УМБАЛ „Света Маринав морската столица, която била подложена на репресия – серия от проверки от БАБХ и административен натиск от страна на болничното заведение. Години наред били наематели, спазвали закона, но били затворени незаконно. Незаконността на този акт била потвърдена и от съда.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!