СЗО: Българите не са здравно грамотни

В СЗО се опитахме още в началото на пандемията да стигнем до максимален брой хора и да им дадем цялата научна информация, но явно не сме стигнали до всички, щом виждаме две години почти след пандемията къде е България. Това заяви пред БНР доц. Михаил Околийски – експерт „Обществено здраве“ в българския офис на СЗО.

Според него е проблем дълбокото отхвърляне на здравните рискове и неразбирането, че щом поемаш здравен риск, ще ти се случи нещо с по-голяма вероятност.

По думи на Околийски това се дължи на суеверие и липса на съпричастие към страданията на хората.

„Смятаме, че винаги ще случи на някой друг, но не и нас, че винаги ще ни се размине и като не правим стъпки по минимализиране на риска, влизаме в една спирала. Това се дължи на липсата на здравна грамотност най-вече сред подрастващите„, подчерта той.

Според него положителното е, че поне служебното образование е успяло да включи здравното образование в Плана за развитие и устойчивост като неотменна част от догодина или по-догодина от учебния материал. Експертът бе категоричен, че децата ни имат нужда да бъдат като западните си връстници – ще може да се говори за психично и сексуално здраве, за здравните рискове и т.н.

Хората биват облъчвани от някакви медицински биолози от телевизиите, които, смятайки, че разбират от проблема, объркват населението и това води до тази пълна каша – до тези 310 починали наши сънародници, изтъкна доц. Михаил Околийски.

Според него още в началото на пандемията е трябвало да има стратегия за комуникация на риска, като личните лекари е трябвало да бъдат привлечени, а не и те да разпространяват слухове, това се отнасяло и за учителите.

По думи на Околийски е трябвало всички те да бъдат обучени в подобен тип защитно поведение.

Според него зелените сертификати са добра идея, макар и въведени късно. Зад всичко това обаче трябвало да застанат политиците в страната.

Хората просто се страхуват, имат нужда да запазят разсъдъка си, да се ориентират в този сложен свят и взимат някаква страна. На тези хора се въздейства геополитически, за да се извади България от европейския ѝ път. И когато няма доброжелателни призиви, този гняв на хората е просто защитна реакция“, обясни експертът.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!