Сергей Федотов новичок

Службите за сигурност на България са направили справка за руснака с агентурен псевдоним Сергей Федотов и неговото пребиваване на наша територия. Предполага се, че Федотов седи зад отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев с нервнопаралитично вещество от групата „новичок“. Службите ни са получили оперативна информация от партньорски институции, че руснакът е пребивавал в България, съобщава радио „Свободна Европа“ с позоваване на свои източници и цитирана от news.bg. Междувременно никой не е търсил, нито информирал оръжейния производител за хода на разследването от октомври миналата година. Прокуратурата и МВР отказват да коментират.

Българските разследващи органи пазят в пълна тайна съдбата на делото за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор в завода „Емко“ Валентин Тахчиев през 2015 г.

Потърсени за коментар от „Свободна Европа“ във връзка с разкритията за вероятната връзка на руски агент със случая, от МВР са препратили питането към прокуратурата, откъдето са отказали всякаква информация.

Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова е заявила, че не е запозната с казуса. Колежката ѝ в Софийската градска прокуратура Зорница Таскова категорично е отказала да дава каквито и да било изявления по темата. Помолена да уточни поне дали разследването все още е в ход или е спряно или прекратено, тя е заявила, че няма да коментира и този въпрос.

По-късно „Свободна Европа“ съобщи, че източник от специалните служби твърди, че агентът на руското ГРУ, добил популярност под името Сергей Федотов, въобще не е бил обект на разследване от българска страна за евентуално участие в отравянето на Гебреви и Тахчиев. Твърдият отказ на прокуратурата и МВР да коментират случая обаче препятства възможността тази неофициална информация да бъде потвърдена или отречена официално.

Междувременно „Медиапул“ съобщи, че МВР отказва да отговори на въпроси по темата дори и по линия на Закона за достъп до обществена информация.Единственото, което уточняват от вътрешното министерство е, че по случая се води разследване и предоставянето на подробности от него се дават само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Самият Емилиян Гебрев коментира пред „Свободна Европа“, че от октомври миналата година не е влизал в контакт с разследващите за отравянето му. Вместо това той е бил призован в петък в следствието във връзка с друго висящо дело, част от засилената активност на държавата срещу бизнеса му, след като придоби русенското оръжейно дружество „Дунарит“. Публична тайна е, че към завода има силен интерес от страна на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Освен това Гебрев отрече да е споделял пред британския разследващ сайт „Белингкат“, че според него възможните мотиви за отравянето му са два – че е доставял оръжие в Украйна, както и че Русия може да е искала завода в Русе.

Както е известно, Сергей Федотов е заподозрян от британските служби за участие в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през миналата година в Солсбъри. Именно в тази връзка българските служби получават информация от колегите си, че агентът на ГРУ е бил в България непосредствено преди мистериозното отравяне на Гебреви и Тахчиев.

Тримата бяха отровени с неизвестно вещество в края на април 2015 г. По съвет на лекари от Военномедицинската академия тогава бизнесменът бе изпратил проби в лаборатория на финландския институт за проверка по Конвенцията за химически оръжия (VERIFIN).

Според доклада на лабораторията, симптомите на пострадалите може да са били предизвикани от някои забранени пестициди, сред които е посочено веществото Amiton (познат в Русия като Тетрам). Веществото се произвежда от 50-те години като инсектицид, но скоро след това нервнопаралитичният му ефект го прехвърля в категорията на химическите оръжия. Amiton е от семейстовто на „Новичок“.

След инцидента със семейство Скрипал във Великобритания Гебрев е настоявал да се отвори повторно разследването за собственото му отравяне, класирано като неразкрито от столичната полиция, съобщи наскоро „Капитал“.

 

Коментари

loading...