Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавируса

Световната банка изрази своята готовност да помогне на България за овладяването на епидемичната обстановка в България, съобщиха от МЗ.

Експерти от банката изразиха своето безпокойство от ниския процент на ваксинирани спрямо нарастващата заболяемост в страната. Те предложиха сътрудничество с Министерството на здравеопазването в комуникацията за надеждността на ваксините като средство за преодоляване на пандемията, както и техническа помощ по конкретни проекти.

„Ще предоставим на България това, от което се нуждае най-спешно„, увери Галина Винчелете, регионален директор на Световната банка за страните от ЕС.

„COVID отделенията се препълват и имаме нужда от апаратура за кислородолечение. Не ни достигат респиратори и интензивни легла.“ – заяви от своя страна д-р Лидия Чорбанова, началник на кабинета на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на видеоконферентна среща с експерти от банката .

Тя потвърди, че новите мерки за „зелен сертификат“, които са в сила от 21-ви октомври, стимулират ваксинационния процес, но въпреки това България е далеч от ваксинационното покритие, което трябва да постигне.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!