Маргрете Вестагер, еврокомисарят по конкуренцията обясни, че Европейската комисия е настоявала за преструктуриране на холдинга „Булгарски енергиен холдинг“ и дъщерните му „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.
Еврокомисарят по конкуренцията препоръча бизнесът на двете дъщерни компании на холдинга да бъде разделен.
„Разнообразието на източниците на енергийни доставки носи сигурност. Това се отнася за всяка страна-членка. За нас беше важно да се промени структурата на енергийния холдинг, за да не се повтаря незаконната дейност”, посочи Маргрете Вестагер, европейски комисар по конкуренцията.
Това е можело да стане чрез изваждането от шапката му на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа, за да не могат да съгласуват действията си и да вредят на пазара.
Как обаче ще се извърши преструктурирането е било оставено на българското правителство, което е можело да избира между различни опции, стана ясно от думите на Вестагер.

Те реално опровергават премиера Бойко Борисов, че условието на ЕК да прекрати наказателната процедура и да не наложи обявената преди глоба от 77 млн. евро било да се приватизира газовият оператор „Булгартрансгаз“.
По-рано във вторник Борисов обяви във Виена, че подобно съгласие би било национално предателство и медиите щели да излязат със заглавия „Борисов даде тръбите на България“, а в мрежата щели да влязат руски и турски фирми.
От думите на Вестагер пред журналисти обаче излиза, че Брюксел не е поставял такива изрични условия
„За нас беше важно действията на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) да не се повтарят, защото бяха незаконни“, обясни тя мотивите за взетото преди ден решение трите български дружества да бъдат глобени със 77 млн. евро заради отказан достъп до газопреносната мрежа и газовото хранилище в Чирен на външни фирми.
За нас разнообразяването на източниците на енергийните доставки носи сигурност.
Според нас беше важно да се промени структурата (на БЕХ), за да не се повтаря незаконната дейност.
Продавачът решава на кого иска да продаде, това не е наше решение, поясни тя по повод възможността дейностите в БЕХ да бъдат разделени и частично приватизирани.

„Може да кажете, че по причини, свързани със сигурността, не желаете даден купувач. Например, ако се раздели компанията на две, сами решавате (на кого да продадете). Сещам се за няколко случая, в които купувач бе отхвърлян заради националната сигурност“, посочи Вестагер, цитирана от БТА във вторник.
Дейностите за доставката и преноса на газ можеше да се разделят наистина, да нямат една „шапка“, посочи тя.
„Дали това щеше да се направи на основата на обществен или частен бизнес, или смесено – не е важното. Истинското структурно разделение бе важно, за да се избегнат съгласуваните действия, които възпрепятстват конкуренцията. Това обсъждахме с българските власти“, поясни еврокомисарят.
Тя посочи още, че „винаги се радваме да намерим решение чрез споразумение, ако то отчита нашите тревоги“. „Очаквах критики, че са ни били необходими три години в опит да постигнем решение със споразумение. Целта е отварянето на пазара, осигуряването на съревнование, гражданите да се възползват от това. Притесненията ни бяха, че незаконното поведение може да се повтори“, поясни еврокомисарят.

ЕК опроверга твърдението на премиера Борисов, че Европа е искала приватизация на „Булгартрансгаз“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента в декларация от името на парламентарната си група.
„Уважаеми български граждани, както вече знаете, ЕК наложи глоба на БЕХ за 77 млн. евро – приблизително 150 млн. лв. За ваша информация БЕХ е държавно дружество, неговото управление се осъществява от екип, излъчен, назначен от правителството. Наложената глоба е за злоупотреби с господстващо положение“, каза Нинова.
И продължи:
„Реакциите не закъсняха. Премиерът Борисов, цитирам: „Нашето усещане за собствеността на газопреносната мрежа е, че ако не е собственост на българските граждани и българската държава, би било предателство“. И нашето усещане е такова г-н премиер, и затова БСП подкрепихме решение да не се приватизира „Бургартрансгаз“. По думите на премиера ЕК е изискала от него „Булгартрансгаз“ да бъде приватизирано. Вчера попитахме ЕК вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България – или приватизирате, или ви глобяване. Отговорът дойде светкавично в рамките на деня“.

Нинова подчерта, че представител на ЕК е опровергал твърдението на българския премиер.
Според Нинова да критикуваш ЕС е нормално, но да набеждаващ ЕК в нещо, което не е искала, за да си спасиш собствената кожа, е антиевропейско.
„Какви са изводите от тази ситуация. БЕХ е извършил незаконни действия. Еврокомисията е реагирала, българското правителство – не. В резултат на това, на България се налага глоба от близо 150 млн. лв. За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони на правителството си, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно от изявлението на европейския комисар такова условие не е имало. Резултатите от това положение за България и Бойко Борисов – ГЕРБ и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал.
Ще носите отговорност за това за този скандал, в който вкарвате България на терена на ЕС“, обърна внимание лидерът на БСП. „България ще трябва да плати тези 150 млн. лв. Ето тук дойде втората лъжа от г-н премиера, който каза, че няма да я плащат българските граждани, а БЕХ. Добре, но БЕХ откъде ще вземе тези пари – от кредити, които ще трябва да се връщат, или от собствени приходи. Тези приходи от какво са, уважаеми колеги?“, попита още Нинова.
По думите ѝ правителството не е защитник на националния интерес, а хора некомпетентни да управляват енергетиката и страната.

БСП спекулира, че българите ще плащат глобата на БЕХ – няма как 77 млн. евро да влизат в крайните цени, отговори й обаче народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Енергийната комисия Делян Добрев.
„Народното събрание задължихме Министерски съвет да обжалва едно евентуално негативно решение на ЕК на налагането на глоба. Освен това спекулирате с това, че едва ли не, глобата като се плати от трите дружества, това ще излезе от джоба на българските данъкоплатци. Изобщо не е вярно, защото глоби, каквито и да са те, не са ценообразуващ елемент във формулата на КЕВР“, каза Добрев.
По думите му, когато КЕВР определя цените, няма никакво значение дали някой е платил глоба или не и добави, че разсъждението от страна на БСП е елементарно.
„Ако искате излезте от трибуната да ме репликирате, питате откъде ще дойдат парите – ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия и от много други места, но не и през цената на тока и газа и която и да е друга цена, която плащат потребителите“, допълни Добрев.
„Знаете ли, уважаеми управляващи, за колко пари е осъдена България по време на вашето управление и колко сме платили, платил е всеки българин. Тези глоби за нарушения, за незаконни действия на правителството ги плащаме всички. Ние поискахме официална справка от Министерство на финансите. Български граждани са осъдили представители на правителството за нарушаване на техните права за 15 563 961 лв.“, каза Нинова.
По думите ѝ тези пари са платени и ще бъдат платени сега тези 150 млн. лв.
„Кога, уважаеми г-н премиер, ще започнете да изпълнявате законите на България?“, попита Нинова.
Тя заяви, че БСП са задали въпрос колко искове е завел министър Горанов за вреди на държавата от страна на служители, а отговорът на Министерство на финансите е бил, че няма такива. По думите ѝ докато поне един не си плати от джоба своята некомпетентност, това ще продължава.
„Рано или късно всеки такъв държавен служител ще носи такава отговорност“, каза още лидерът на БСП.

Коментари

loading...