За седми пореден път Столичния общински съвет ще се опита да си избере председател, предаде БНР.

Вече два месеца и половина градският парламент не работи заради липсата на консенсус кой да заеме поста. Без решение остават важни въпроси за града като план сметката за чистотата, проекта за бюджет на София за 2024-та година, както и кандидатстването за проекти с европейско финансиране.

Не бива да се допуска градът да е в аварийно състояние в което се намира, предупредиха от „БСП за България“. Коалицията ще издигне отново кандидатурата на Диана Тонова за председател на общинския съвет в София.

От 18 часа в Аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ ще се проведе общественото обсъждане на проекта за бюджет на София за тази година. Той е в размер на 2 милиарда 556 милиона лева. В него не са предвидени средства по проектите за децата с увреждания и за инвитро програмата на Столичната община, няма заложени средства и за повишаване с 15 процента на заплатите на служителите в градския транспорт, посочват от ГЕРБ – СДС. От „БСП за България“ определиха проекта за бюджет като небалансиран и без политики.

Без ясно изразено мнозинство в Столичния общински съвет много трудно ще може да се управлява града. Това заяви председателят на софийската организация на БСП Иван Таков в ефира на Euronews Bulgaria.

По думите му, за да се отпуши работата на местния парламент, е възможно да се организира широка подкрепа за избор на председател и да се работи само по приоритети.

Засега обаче социалистите не виждат по-подходящ кандидат за поста от техния.

Коментари