Стойчо Кацаров: Не очаквайте здравният министър да ваксинира насила

Не очаквайте здравният министър да ваксинира насила, който и да било. Ваксинацията е отговорност и осъзнат избор на всеки един от нас. Здравното министерство има задача да осигури ваксини и информация – това е направено. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в студиото на Нова телевизия. Нужно е съучастието на всички граждани – ако нямаме съзнание, всеки един гражданин, няма да можем да излезем от тази ситуация, обясни Кацаров.

За поредната вълна на епидемията у нас и отново високата смъртност има три фактора – лошото състояние на здравната система, лошото управление на здравната система и нивото на ваксинация – именно последният фактор обяснява в момента нивото на смъртност. „При нас хората не се ваксинираха масово, затова и в момента са толкова много жертвите“, отсече Кацаров. Иначе в момента по думите му здравната система е добре организирана. Той благодари на лекарите и медицинските сестри, които отговорно се справят. Осигурили сме лекарства, от вчера и едно ново, неразрешено за употреба по принцип у нас, кислород и достатъчно болнични легла – повече от това МЗ не може да направи. Има и достатъчно тестове. Изоплазват се отделни елементи от системата, дори и слухове, за да се атакува ръководството на министерството по политически причини, убеден е Кацаров.

Според него са създадени много тежки негативни нагласи към ваксинацията. В момента много агресивна кампания за ваксинация може да създаде точно обратните нагласи обаче и да отблъсне още повече хора. Иначе Кацаров е съгласен, че е безотговорно да работиш в дом за възрастни и да не си ваксиниран. Въпреки това властите не са въвели задължителна ваксинация, тъй като се придържат към идеята за доброволния характер.

Ситуацията действително е сериозна, но няма място за паника, увери Кацаров и призна, че властите търсят баланса и това е тяхната задача.

На въпрос дали ще бъде разрешена работата на бизнеса при 100% ваксиниран персонал и със зелен сертификат, Стойчо Кацаров обясни, че това е вариантът, избран от цяла Европа. У нас засега това се обсъжда. Кацаров подчерта, че не взима решенията за мерките еднолично, а на база решенията на съветът от експерти.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!