Стойчо Кацаров: Фазите на ваксинация водят до високата смъртност

България е с по-висока смъртност от коронавирус заради множество грешки, допуснати във ваксинационния план. Това обяви в парламента служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в отговор на парламентарен въпрос за подготовката за следваща вълна и ваксинационната кампания, зададени от народните представители Росица Матева от ГЕРБ и Георги Михайлов от БСП.

Кацаров обстойно обясни плана: Ваксинационният план е приет в края на миналата година и предвижда 4 фази, без да е изпълнена, която и да е от тях.

При първата фаза на медиците са ваксинирани от 200 000 души са ваксинирани около 50 000, във втората фаза едва 31 000 са ваксинираните, а на 8 февруари Националният ваксинационен щаб взе решение, че всеки може да се ваксинира, където иска.

Първата голяма грешка е свързана още с договарянето на ваксините, когато България е дала заявка за „Астра зенека“, а от „Пфайзер“ има закъснение с доставките. Малкият брой ваксини благоприятстват по-силна следваща вълна, обясни Кацаров.

По думите му, проблемът е в избор на приоритети в страната, защото за разлика от всички страни в ЕС не сме дали приоритет на хората над 65 г., а в плана за ваксинация те са поставени едва в последната четвърта фаза.

Това е голяма грешка, защото над 80% от починалите са в пенсионна възраст, затова всички страни освен България, са дали приоритет на възрастните хора, с ваксинацията се намалява рязко смъртността, но не влияе на процеса на заразяване. „А на страната ни това струва около 10 000 смъртни случаи, свързани с вълната март – април и ако бе даден приоритет, вероятно част от тях можеха да бъдат спасени, ако бяха ваксинирани„, аргументира се Кацаров.

Той вижда още една грешка за високата смъртност – недобрата логистика във ваксинацията, защото едва май месец започнала доставка на ваксините при личните лекари. Здравният министър е категоричен, че чак май месец е заложено като приоритет да се ваксинират възрастните хора. Той се противопостави на тезата, че със затварянето на зелените коридори е била спряна ваксинацията.

„Това, което България направи – да се ваксинират спортисти, футболни отбори, мобилни екипи във фирми, но не се защитиха най уязвимите – възрастните и хората с хронични заболявания„, отсече д-р Стойчо Кацаров.

Той изброи цифри за ваксинираните в момента – като по думите му, броят на ваксинираните с една доза хора над 60 г. са 453 000. Има ръст на ваксинирани хора последните два месеца, това при следваща епидемична вълна, може би ще означава по-ниска смъртност, каза министърът. Той отново отрече твърденията на д-р Мира Кожухарова, като бе категоричен, че забавяне във ваксинацията има в цяла Европа и САЩ, включително свързани с климатични промени и летен сезон.

Но България е последна в Европа по ваксинация, както в началото, така и сега. Поради липсата на добра информационна кампания се създаде празнина, която позволи да има негативи за ваксините, обясни здравният министър. Ако искаме да предотвратим затваряне и блокиране на страната, единствената възможност е ваксинация, дистанция и носене на маски – само това може да моделира вълната.

Стойчо Кацаров даде числа според статистиката – за 30 г. продължителността на живота, е нараснала за 5 г., а за последната 2020 г. продължителността на живота в България е намаляла с една година и половина. Това е катастрофална статистика, каза той. Министърът е категоричен, че ако не се усили ваксинацията, няма да имаме добра основа при влизане в следваща пандемична вълна.

Кацаров обяви и че здравната система в България е в изключително лошо състояние.

Д-р Андрей Чорбанов от ИТН попита страната ни сключвала ли е договори с фирмите-производители да не се търси отговорност за страничните ефекти, след като станало ясно на всички, че „ваксините не работят по начина, по който е очаквано“. Споразумението за ваксините е подписано с ЕК, България е участвала в условията по договаряне, отговори министърът, но той поиска решение от следващото правителство за изтичащите ваксини „Астра зенека“, с които никой не иска да се ваксинира.

В отговор на въпрос на Деница Сачева от ГЕРБ, Кацаров пък каза, че има ваксини в риск от изтичане на срока на годност и трябва да бъдат дарени или продадени на трети страни. България поиска отлагане на тези доставки, но ние трябва да ги получим, посочи той.

Няма как да се разкрият нови легла, може само адхок – каза Стойчо Кацаров в отговор на въпрос как ще се справим с липсата на медицински персонал в малките населени места.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!