Средногодишната инфлация се очаква да бъде 12,6%, съобщи служебният финансов министър Росица Велкова. Тя представи предварителните изчисления по макроикономическата прогноза до 2025-та година. Догодина инфлацията ще се забави до 5,8%, очакват от финансовото министерство.

„Инфлацията ще се забави заради свиване на потреблението не само в България, но и в ЕС“, посочи служебният финансов министър, цитирана от БНР.

Според финансовото министерство БВП ще нарасне през тази година с 2,9%, а през следващата година – с 2,2 на сто. Министър Велкова обаче отбеляза, че се очаква забавяне на икономическия растеж през третото и най-вече през четвъртото тримесечие на настоящата година.

Велкова също така предупреди, че ако не се предприемат икономии в капиталовите разходи и се запазят настоящите политики, залегнали в бюджета, догодина дефицитът може да надхвърли 11 млрд. лева. Това прави 6,8% от очаквания брутния вътрешен продукт:

„Единственият вариант, който считаме, че следва да се използва, това са икономии и преструктуриране на разходите до размера, до които са възможни, за да могат да се финансират приоритетни спешни и неотложни непредвидени разходи“.

Велкова допълни, че финансовото министерство на служебното правителство ще разработи базов бюджет за следващата година, в който няма да се залага повишаване на минималната работна заплата.

„Пенсиите са разработени съобразно правилото, което е прието в Кодекса за социално осигуряване, с 12% индексация от 1-ви юли 2023 г.“, отбеляза тя.

Росица Велкова предупреди, че ако не се направят промени в посока оптимизация на разходите, има опасност от процедура по свръхдефицит и отдалечаване на страната ни от приемането на еврото в целевата 2024-та година.

Според актуализираната фискална програма (КФП) на финансовото министерство дефицитът за 2022 г. ще е 6,2284 млрд. лева (или 4,1 на сто от прогнозния БВП), а за сектор „Държавно управление“ – дефицит от 6 на сто от БВП. За 2023 година прогнозата е за дефицит по КФП от 11,3191 млрд. лева (или 6,8 на сто от БВП), а на сектор „Държавно управление“ – дефицит от 6,4 на сто.

От гласуваните от парламента 10,3 млрд. лева държавен дълг, досега са изтеглени 1,8 млрд. лева.

„Ще излезем на международните и на вътрешния пазар през следващите месеци“, каза по този повод Росица Велкова.

Коментари