вторник, април 16, 2024

Спасиха 4-месечно мече в Смолянско

Четиримесечно мече, останало без майка, беше спасено от екип на Министерството на околната среда и водите в Смолянско, съобщи МВР. Мечето е забелязано, докато било на дърво. В близката околност не е открита майката или следите й, затова експертите решили, че малкото е в опасност и го уловили.

Мечето е настанено в Парка за танцуващи мечки в Белица. То е в специално заграждение, за да няма контакти с хората.

„Мечето е още стресирано, силно стресирано, което се очаква за едно диво животно, което в момента стои в плен“, обясни Димитър Иванов – управител на парка за танцуващи мечки в Белица.

Новият обитател на парка тежи около 5 килограма, полът му още не е установен, а изследвания ще му бъдат направени, след като се адаптира. Не е ясно защо то е било изоставено. Възможно е това да е станало поради човешка намеса – майката да е била прогонена или убита, но не е изключено и нещо да се е случило с мечката по естествени причини, според Димитър Иванов.

Когато порасне, мечето ще бъде върнато в естествената си среда в парк за осиротели мечета в Гърция.

„Имат нужната база, изолирана от хората. Свикне ли с хора, после като бъде върнато, то ще загуби естествения си страх към хората и може да започне да прави бели.“ – обясни Димитър Иванов.

Преди три години в парка в Белица бяха приютени временно още три мечета, останали без майка, намерени в Смолянско.

Популацията на кафявата мечка в България е намаляла заради загубата на местообитания вследствие на човешката дейност, както и заради бракониерство.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!