неделя, май 26, 2024

Спас Спасков: Протестът на медиците за отнетите 1000 лв. е логичен

„Смятам, че се знаеше предварително, че в мига, в който тези пари бъдат спрени, ще възникнат бунтове. Ще припомня едно нещо, което върви като привилегия – храненето на персонала, който работи в йонизирана среда. В едни бедни години, когато е имало криза за храна, за да бъдат подпомогнати тези хора, които работят във вредните условия, им е била давана храна. Нещо, което е дадено веднъж като някаква привилегия, се отнема изключително трудно“. Така коментира бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков в студиото на „Денят ON AIR“ днешния протест на здравните работници от цялата страната, който се състоя пред Министерство на здравеопазването.

Искането на медиците бе да се върнат 1000 лв. за работещите на първа линия в условията на коронавирус. Протестиращите бяха категорични, че новата методика за определяне на плащането на 1000 лв. на свършена работа – по 11 ст. на час – ги „обижда“.

Бе изчетена и декларация към „глухите депутати“ от всички парламентарни групи, към председателя на НС – исканията им да се върнат 1000 лв., да се преразгледат клиничните пътеки, професията да мине в първа категория, отделно заплащане за нощен труд и други.

Той и председателят на Националната пациентска организация Наталия Маева коментираха и друга актуална здравна тема – предстоящата нова вълна от коронавируса и хода на ваксинацията.

Маева уточни, че трябва да бъде разработена специална програма, за да не изпаднем в ситуация, в която сме били до преди няколко месеца. Опасявам се, че тази вълна ще бъде много по-тежка. Броят на заразените расте. Българинът не иска и да чуе за спазване на мерки. Всеки ден около нас виждаме хора, които казват, че не искат да носят маска например, добави тя. По думите ѝ България много скоро може да се превърне в единствената държава в Европейския съюз, в която ще има починали пациенти, ваксинирани срещу коронавируса. „Имам предвид фалшивите сертификати. Странното е, че никой не спира това нещо“, посочи още председателят на Националната пациентска организация.

Добрите намерения лесно се превръщат в лоши действия. Проблемът е изключително тежък. Непрекъснато се прави опит да се обвини правителството, че прави ваксинации. Философията на сегашното правителство е, че ваксинациите трябва да са доброволни. Гражданите да бъдат отговорни. От една страна, ние ще продължим да протестираме, ако ни задължат да се ваксинирате, от друга страна, ще протестираме, ако има болест. Болест ще има докато не отидем да се ваксинираме – това е сигурно“, категоричен е Спасков. Бившият директор на „Пирогов“ припомни, че приоритетни групи при ваксинация трябва да има, само когато има недостиг на ваксини.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!