Соня Янкулова е новият съдия в КС

Соня Янкулова е избрана от съдиите за член на Конституционния съд. В гласуването са участвали 159 магистрати от Върховния административен и Върховния касационен съд, съобщи NOVA.

Съдия Янкулова получи подкрепата на 86 магистрати при втория тур.

До тук се стигна, след като никой от четиримата кандидати, съдии във ВАС – Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова – не успя да събере повече от половината от гласовете на участвалите във вота съдии. Най-много гласове на първи тур получиха Соня Янкулова и Ваня Анчева.

Соня Янкулова е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1982 г. Започва работа като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС). Година по-късно става съдия в Трети районен съд. От 1993 до 1998 г. е съдия в СГС, на който е била и заместник-председател. От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд. Била е заместник-министър на отбраната (2001-2008 г.) и на вътрешните работи (май 2008 г. – юли 2009 г.).

Припомняме, президентът Румен Радев назначи от своята квота Янаки Стоилов за съдия в Конституционния съд. Депутатите от следващия парламент ще трябва да посочат още двама съдии.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!