еврохолд

Компанията „Еврохолд“ внесе документите в Комисията за защита на конкуренцията след придобиването на дружествата на чешката енергийна компания ЧЕЗ в България. Сделката за закупуването на активите на ЧЕЗ-България беше подписана на 20 юни.

Освен от антимонополния орган, тя трябва да бъде одобрена и от Комисията за енергийно и водно регулиране, което е и последната крачка преди придобиването на енергото в Западна България.

Зад сделката стои маститият бизнесмен от 90-те, близък приятел на бившият шеф на Националната разузнавателна служба (понастоящем ДАР) Бриго Аспарухов и личен банкер на покойния Андрей Луканов – Атанас Тилев, пише сайтът lupa.bg.

Справка в официалните документи на „Еврохолд“ сочи, че зад акционерното дружество с множество миноритарни собственици, начело с Асен Христов, стои мътната фигура от 90-те години Тилев. Избягалият във Финландия и добил тамошно гражданство през 1997 г. бизнесмен държи консорциума „Дару“, който представлява огромен обръч от по-малки офшорни фирми, и който в действителност е големият акционер в „Еврохолд“.

Високо напрежение: Обвиниха Еврохолд, че зад сделката с ЧЕЗ прозира сянката на Цветан ЦветановЗад Еврохолд прозира сянката на Цветан Цветанов. Това заяви енергийният експерт Еленко Божков в пред…Jun 25 2019bulmedia.net

Въпреки че „Еврохолд“ се представлява у нас от Христов и неговите съдружници, всъщност в надзорния и в управителния съвет присъстват имената на повече чужденци, отколкото българи – всички с общи бизнес връзки с Тилев. Компанията държи и почти целия капитал на голямото застрахователно дружество „Евроинс“ със седалище в търговския мегапарк в „Дружба-1“ в столицата.

Борисов за сделката с ЧЕЗ: Не знам кой стои зад Еврохолд. Питайте Цветанов! Той вече не е от ГЕРБНе знам кой стои зад Еврохолд. Питайте Цветанов! Той вече не е от ГЕРБ. Това заяви премиерът Бойко Б…Jun 25 2019bulmedia.net

Там „топлата връзка“ между София и Хелзинки е 66-годишната Мария Аврамова, чието име изскача или като представляващ, или като управител на всички горепосочени фирми у нас. Пикантната подробност е, че името на официалния представител на „Еврохолд“ Асен Христов е било заличено от регистрите като собственик на повечето от тях на 6 юни – само 2 седмици преди да бъде обявена сделката с ЧЕЗ.
Засекретиха сделката „ЧЕЗ – „Еврохолд“Засекретиха сделката „ЧЕЗ – „Еврохолд“! Комисията за финансов надзор предаде на ДАНС и прокуратурата…Jun 26 2019bulmedia.net

Коментари