вторник, април 16, 2024

Служебният кабинет запазва мярката 60/40

След обсъждания с работодатели и синдикати служебният кабинет ще остави действаща мярката 60/40, въведена от правителството на ГЕРБ. Това обяви на пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Остатъчният ресурс ще се продължи за 2 месеца – юни и юли, каза Донев. За мярката са отделени 1,5 млрд. лева, като за момента са изразходвани 1,4 млрд. лева. Очаква се единствено да бъде получено разрешение от Европейската комисия, за да бъде удължен животът на мярката. До седмица ще се проведе и тристранка между държава, работодатели и синдикати.

По думите на социалния министър към момента вече наблюдаваме съживяване на икономиката, като безработицата се е свила до нивата от преди коронакризата.

Нови стимули за бизнеса

Нов кредитен инструмент, гарантиран частично от държавата, анонсира министърът на икономиката Кирил Петков.

Малки и средни фирми, както и самоосигуряващи се лица, ще имат право да изтеглят кредит в размер на до 70% от техния миналогодишен оборот, и то по облекчена процедура – в рамките на само 10 дни. Част от заемът се гарантира от държавата.

В банките има огромни средства. Когато държавата гарантира заема, банките ще са по-готови да дават кредити, каза Петков. „С разрешението на Европейската комисия предложихме гаранционна програма в размер на близо 2,5 млрд. лева. Българската държавата покрива 50% от риска на банките и до 80% от индивидуалните експозиции.“

Въпросните кредити няма да имат нужда от обезпечение, подчерта още главата на икономическото ведомство.

„Отивате в банката си, казвате, че искате да кандидатствате по програмата, предоставяте документи, че сте истински бизнес за последните 3 години и до 10 дни получавате до 70% от миналогодишния си оборот„, разясни още Петков.

Актуализация на бюджета

Служебният кабинет ще внесе проект за актуализация на бюджета в първия възможен момент, когато заработи следващия парламент, съобщи от своя страна финансовият министър Асен Василев. Тази актуализация обаче няма да се базира върху тегленето на нови заеми и увеличаване на дефицита, а върху по-ефективно харчене на държавните средства и запълване на фискални дупки, увери той.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!