Служебният кабинет на прощаване: Бюджетът в светлината на прожекторите

За последните 4 месеца служебното правителство показа нов модел на работа и осветяване на непрозрачните методи, с които се е работило преди. Това бе лакмусът на отчета на служебния кабинет, представен от министър-председателят Стефан Янев.

„Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото – прозрачност, отчетност и професионализъм“, посочи премиерът. А като основно постижение изтъкна: актуализирането на държавния бюджет за 2021 г., както и фискалните рамки на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

„За първи път от години се прави реална актуализация на държавния бюджет, като така българските пенсионери бяха извадени от границата на бедността“, подчерта още Янев. Като важни успехи бяха изтъкнати и „национално отговорната“ позиция на България по отношение на Северна Македония, актуализирането на Плана за възстановяване и устойчивост (който обаче все още не е внесен в Брюксел – бел.ред.), новите методи за управление на националната сигурност и др. Работело се активно и за подобряване на дейността на държавната администрация.

От своя страна вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев изтъкна като основно постижение актуализацията на пенсиите, запазване на добавката от 50 лева, увеличаването на социалните пенсии. „Осигурени са нужните средства за изплащане на новоприетата добавка от 120 лева, която ще се дава от 1 октомври до Нова година. От 25 декември започва преизчисляването на пенсиите с новия коефициент за стаж“, отчете още Донев. Ще се актуализира и до 413 лева линията на бедност от следващата година, а безработицата била на рекордно ниски нива от 4,82%, продължи Донев.

Доста активна дейност демонстрирало МВР под управлението на служебния кабинет, похвали се силовият министър Бойко Рашков. Полицията успяла да елиминира криминалният вот, посочи той. „Нашите усилия доведоха до това да преодолеем до много голяма степен този порочен пример от миналото, като не позволихме да се купуват и продават гласовете на българските граждани. 6500 места, където имало оперативна информация, че се купуват гласове били проверени, както и 10200 физически лица. 777 сигнала били получени за купуване на гласове в изборния ден, което било двойно увеличение от вота, проведен през април. Образувани са 104 дела за изборни нарушения. Рашков не приемал и обвиненията на ГЕРБ, че структурите на МВР оказвали натиск на техни членове и избиратели по време на изборите на 11 юли. „Издаването на предупредителни протоколи даде резултат и трябва да се гордеем с това.“

Освен това имало редица кадрови промени във вътрешното ведомство, като се спрели порочни практики на насилие срещу граждани, отчете още Рашков. „Тези случаи не са само 4, както беше констатирало предишното ръководство, а доста повече.“

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!