Емилиян Гебрев Бойко Борисов Ема Хопкинс
Снимка: Пресслужба на МС

След проведената среща между премиера Бойко Борисов и посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс службите ще започнат разследване за отравянето на оръжейника Емилиян Гебрев.

На брифинга присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на МВР Младен Маринов и горните двама.

По думите на Хопкинс българските и британските служби вече няколко месеца работят по случая за отравянето на Гебрев.

В хода на брифинга официално беше потвърдена информацията, че руския агент с агентурно име „Сергей Вячеславович Федотов“ е бил в България няколко дни преди българският предприемач и неговият син да се разболеят сериозно след отравяне с неустановено вещество.

По данни на Цацаров въпросният руски агент е бил в България три пъти – през февруари, април и май 2015 година.

Той посочи още, че българската страна е предоставила на британските власти всички необходими документи по разследването.

Цацаров е категоричен, че всякакви твърдения и внушения за бездействие от страна на българските служби не отговаряли на истината.

„Имахме много ползотворна среща и дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. От няколко месеца работим с български власти и британските служби“, заяви посланик Ема Хопкинс. Тя обясни, че подробности от разследването не могат да бъдат разкрити, защото все още се работи по събиране на доказателства и изявления ще има, след като има достатъчно налични данни.

„През последните две седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с инцидент с г-н Гебрев. Част от тези информации бяха с факти, други имаха внушения според редакционната политика на медиите“, заяви Сотир Цацаров.

Коментари

loading...