Турбоскандал се завихри на заседанието на Столичния общински съвет заради предложението на депутатите от ГЕРБ да дарят боксьорката шампион от олимпидата в Токио Стойка Кръстева и нейния треньор с по един апартамент в София. Общинарите на Фандъкова внесоха доклад за целта, но забравиха останалите медалисти, което предизвика гневния отпор и на колегите им от ДБ, и на тези от БСП.

Шефът на соцгрупата Калоян Паргов напомни пред Lupa.bg, че тя подкрепя практиката за отличаване на успешни спортисти и шампиони с материални стимули. Но за да бъде справедлива, трябва да бъде отправена към всички заслужили.

Не е само към Стойка Кръстева, но и към Ивет Горанова, както и към златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова и разбира се треньорите им. И сравни герберското предложение с жестовете на Тодор Живков.

Както е добре известно, Бай Тошо раздаваше не просто по един апартамент на заслужилите спортисти, но и по една волга плюс солидна сума пари от порядъка на между 10 и 20 хиляди лева.

Паргов обясни, че ако общинските съветници наистина милеят за спорта, трябва да направят жест и да стимулират всички, които прославят България на високи форуми като олимпийските игри. „Това означава само едно – реципрочност и равно отношение към всички“, категоричен бе социалистът.

По думите му България чака златен медал 13 години и това се случи в Токио. „Нека бъдем справедливи в отношението си към всеки един от олимпийските шампиони, защото го заслужават. А за нас ще бъде чест тези хора да бъдат част от софийското общество“, каза още Калоян Паргов.

ДБ пък напомниха, че не просто всички медалисти заслужават награди от общината, но и че ако на всеки от тях бъде даден по един апартамент, бюджетът би олекнал с около 2 милиона лева, които пък биха могли да се оползотворят за столичните училища.

Докладът не събра необходимите 46 гласа и бе отхвърлен.

Коментари