събота, юли 13, 2024

Сирените на корабите във Варна вият протестно заради забрана за смяна на екипажите

Международната морска организация призова днес в 12:00 на обяд корабите в пристанищата да пуснат сирените си, за да напомнят, че проблемът със смяната на корабните екипажи не е решен. Денят е избран, защото днес заседава Международната организация на труда, съобщи БНТ.

На пристанище Варна точно в 12 часа бяха пуснати сирените на корабите, които са в порта.

Целта е да се привлече вниманието на широката общественост към проблемите на над 150 000 моряци по света заради пандемията от COVID-19. Част от тях с месеци не могат да се приберат, а други, напротив, не могат да се качат на корабите, за които имат договори.

Има случаи на моряци, които са на кораби повече от 10 месеца.

В България беше инициирана и глобална петиция в тяхна подкрепа. Към момента малък брой страни допускат в техни пристанища да се сменят моряци от корабните екипажи и организаторите на петицията призовават за незабавни и спешни мерки, за да се разреши придвижването на морски лица.

В някои случаи моряци прекарват почти година на кораба, въпреки че плаването им е било предвидено за близо 4-5 месеца. Екипажът не е допуснат в съответната чужда държава и единствената алтернатива е да чака корабът да се върне отново в България.

У нас смяната на екип не е забранена. Българските институции обаче са безсилни в другите държави, тъй като там сами определят дали да допуснат на своя територия екипаж. Не е ясна бройката колко наши сънародници чакат смяна, но регистрираните български моряци са близо 15 хиляди.

„Епидемията от COVID-19 възпрепятства полетите на авиокомпаниите, а основната смяна на екипажите се извършва именно с тях. Европейската комисия, заедно с България, изпрати специална петиция към Международната морска организация да се съдейства за смяна на всички екипажи, в това число и българи. Има голямо разбиране от всички държави по света“, пояснява к.д.п. Александър Илиев, директор Морска администрация – Бургас.

А моряците настояват да се създадат постоянни „зелени коридори“ към България, както и да влязат в списъка на ключовите работници, като медици и полицаи, за да могат по-лесно да се прибират по домовете по време на извънредни положения.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!