събота, февруари 24, 2024

Синдикати и бизнес обединени излизат на протест заради цените на тока

Хиляди работници, служители и собственици на фирми ще излязат на протест пред Министерския съвет във вторник по обяд. Причината – рекордно високите цени на тока за бизнеса – например за утре цената удари 480 лева за мегаватчас.

Протестът е продукт на рядко срещано обединение между бизнес и синдикати. В него участват както представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“, така и работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и Асоциацията на заведенията.

„Искаме незабавни и несимволични компенсации. Те трябва да не са само за няколко фирми, а за всички над 600 000 небитови потребители. И да не са от догодина, а да бъдат дадени незабавно“, каза председателят на АИКБ Васил Велев. И настоя още – компенсациите да не са фиксирана сума, а размерът им да бъде обвързан с цената на тока.

Преди брифинга, който дадоха синдикатите и работодателите, те присъстваха на кръгла маса в резиденция „Бояна“, организирана от президента Румен Радев, където представиха исканията си. Основното от тях бе свръхпечалбата, която генерират държавните енергийни дружества да бъде върната обратно към бизнеса. Тази идея обаче бе окачествена като „брутална намеса“ в пазара от държавния глава.

Добри намерения много, но конкретни решения – не. Така може да се обобщи изхода от срещата при президента. „Дебатът бе изключително полезен и експертен, но накрая решенията като че ли малко липсват. Беше изразена добра воля за разрешаване на проблема от страна на президента Радев и премиера Янев, което е позитивен знак, но недостатъчен“, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Въпреки диалога с държавата протест ще бъде проведен, категоричен бе още той. „Независимо от днешната среща ще проведем планирания протест и се надяваме това да усили гласа на тези над 600 000 небитови потребители, чиито проблеми бяха подценявани много дълго време“, добави Димитров. И бе категоричен – пари за компенсации имало заради преизпълнението на бюджета.

„България няма законодателство, което да работи по време на криза – за да има изменения в нормативните актове, трябва да има работещ парламент. Бизнесът не трябва да е заложник на политическите трусове“, заяви Мария Минчева от Българската стопанска камара. По думите й бизнесът не може повече да издържа на ценовите нива на електроенергията, като ако не бъдат подпомогнати, много фирми щели да прекратят дейността си и да освобождават служители.

И синдикати, и работодатели се обединиха също и в твърдението – протестът нямал политически характер и не обслужвал никого.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!