Има неща, които могат да спомогнат за това дефицитът и инфлацията да намалеят. На първо място това са огромните субсидии за бизнеса, които вече нямат смисъл и не бива да се дават на всички бизнеси. Те възлизат на 1,3 млрд. на месец. Крайно време е да се намалят поне наполовина или да са секторни. Това заяви по NOVA NEWS бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му различните сектори използват електроенергия по различен начин. Субсидията обаче се получава за общите разходи в миналото, а не за обема на потребление. Печалбите на частния сектор у нас през 2022 г. средно са се удвоили заради субсидиите, коментира още Дянков.

„Беше добър тактически ход служебният кабинет да изчака с бюджета, защото имаше апетити за харчове. До края на този месец и началото на март обаче е време да вкарат нов бюджет, защото се внасят нови фискални политики заради инфлацията“, коментира още бившият финансист номер 1 на държавата.

Според него инфлацията се успокоява у нас, но по-бавно в сравнение с тази в еврозоната (14,3% спрямо 8,5%). „Инфлацията не скача след влизане в еврозоната. В Хърватия в първия месец дори имаше спад. Ако България утре влезе в еврозоната, активите на гражданите и фирмите след година – година и три месеца ще се увеличат с 30%. Нашата инфлация няма да спадне през януари заради социалните помощи и придобивки. Ще бъде същата, като до май – юни очаквам успокояване“, каза още Дянков.

Според него при цените на някои хранителни продукти у нас има спекула.

„В чужбина се предлагат същите продукти и може да се сравнява. В Брюксел същият кашкавал, който се продава тук, струва с 15% по-малко. Съмнявам се, че определянето на таван на цените ще проработи, но КЗК може да се намеси“, отбеляза финансистът.

Той е на мнение, че наесен у нас ще се проведат избори 2 в 1. На въпрос дали би приел поста на финансов министър в момента, той лаконично отвърна, че настоящият се справя много добре.

Коментари