неделя, април 21, 2024

Шефът на „Пирогов“: Не мисля, че локдаунът е панацея

Не мисля, че локдаунът е панацея, която ще ни свърши работа на 100%. Важното е хората да спазват правила, самите те да се пазят. Няма кой друг да ги пази. Това заяви проф. Иван Поромански, директор на най-голямата болница за спешна медицинска помощ в България – „Н. Пирогов“ в ефира на Нова телевизия.

Той даде пример, че преди пандемията от коронавирус в болницата са ползвали около 1,5 тона кислород на денонощие, сега – 9,5 тона на денонощие. „С Ковид трябва да имаме 268 легла, от тях броят за средно тежки случаи всички легла са запълнени. Другите 53 са интензивни“, каза проф. Поромански. 

Ние приемаме и други пациенти, които се нуждаят от спешна помощ, по време на лечението един от тях може да се окаже положителен. Създадохме буфер, за да може да изолираме пациентите с други заболявания, които се оказват с ковид.

Не мисля, че това е най-тежката вълна, всички вълни досега бяха много тежки. Имаше много незнание в началото, не знаехме как да започнем лечението, диагностицирането – дори и при по-малко пациенти, е било по-тежко, обясни шефът на „Пирогов“.

„Сега при тази вълна е много голямо количество на пациентите. В Пирогов и в големите болници на София постъпват много тежко болни пациенти. Не би трябвало хората да чакат толкова дълго. Понякога от 4-5 пациента се налага 1 или 2-ма да бъдат интубирани веднага. Хората трябва да търсят помощ. Смъртността в реанимационните ни структури не се различава от останалите“, каза шефът на „Пирогов“.

Много малка част от пациентите в реанимация са ваксинирани, каза проф. Поромански.

Според статистиката за днес 10% от починалите са ваксинирани. Има хора, които са се ваксинирали, но и те могат да се разболеят. Ако имат много придружаващи заболявания, те могат да починат и от тези придружаващи заболявания. Не сме проучвали кога са ваксинирани, каза шефът на „Пирогов“.

На предложението на проф. Тодор Кантарджиев да се изследва кои от заразените с коронавирус и ваксинирани са заразени, шефът на най-голямата ни болница призна, че той не е специалист.

Има антитела, които са специфични и са точни срещу този вирус. Има и други антитела. Проблемът не е в наличието или отсъствието на антитела, въпросът е какви са те. Не всяка лаборатория може да изследва какви са антителата. Доколкото съм запознат, това може да се направи със специфични тестове, въпросът е дали те ще се приемат като сертификат, обясни шефът на „Пирогов“

В деня, в който излезе заповедта на здравния министър, ние се организирахме – не обичам да карам хората да правят насила нещо. Закупихме бързи антигенни тестове, които стават за 5 минути. Те се раздадоха на дежурните медици на следващия ден, те сами си направиха тестовете и отидоха да си вземат сертификат (за тест – б.р.).

Още в деня, в който излезе заповедта, и наши лекари се редяха на опашка за ваксинация, каза шефът на „Пирогов“.

По думите му неговата майка, която е над 80-годишна, е преминала леко вируса, но сестра му и зет му са преболедували тежко. „Много е неприятно това заболяване и който смята, че през него ще мине леко, прекалено греши“, каза проф. Поромански и даде пример сегов близък, който е стигал до 55 сатурация и искал да се бие – неща, които никога преди не е правил.

Никой не убеждавам в нищо, като знаят за какво става въпрос, като виждат какво става – по-голямо убеждение от това какво е. В човешки план няма да ви кажа, защото картината е ужасна.

Занимавам се с мекотъканни и костни инфекции, това, което видях, ме потресе – почти половината тяло беше обхванато от некроза. Такава картина не бях виждал. Вирусът е много опасен. Политиците да престанат да се дърпат, губят електорат. Това е един малък български град, който е могъл да гласува за тях“, каза проф. Иван Поромански.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!