Шефът на Пирогов: Балтов да покаже цялата заповед за уволнението си

Изпълняващият длъжността директор на „Пирогов“ проф. Иван Поромански поиска от предшественика си да бъде честен и да публикува цялата заповед за своето уволнение, а не само една малко част, както е направил. Заповедта е от три страници и е напълно обоснована и минала по законов ред, въпреки това Поромански очаква обжалване в съда.

„Като е казал А, да каже и Я“, призова Поромански и увери, че в действието му няма никакъв политически елемент и никой не му се е обаждал за това: „Не е имало никакъв политически натиск при решението за уволнението. Никой не ми се е обаждал – нито министър Кацаров, нито някой под него, над него или до него.“

Проф. Балтов не е уволнен заради лекарска грешка, а за неспазване на Трудовия кодекс и етичните норми на болничното заведение, потвърди Иван Поромански и обясни, че заповедта е на база едно преназначаване за началник на операционния блок, което Балтов е подписал сам за себе си. „Има голяма разлика между професионализъм и спазване на законите“, коментира временният директор на спешната болница.

Публикуваното писмо на Балтов до ДАНС с искане за разследване на негови колеги, които организират протести, е автентично, потвърди още Иван Поромански. Той е бил изненадан и омерзен от това, което е открил в архива. Не знае обаче дали ДАНС е предприела нещо спрямо лекарите.

На въпрос за идеята за създаването на „малък Пирогов“ в Царево Поромански каза, че на този етап въпросът се намира „в един облак“, тъй като няма никакви документи за това. От софийската болница е изнесен един ангиограф, но няма никаква следа това да е направено със съгласието на Министерство на здравеопазването, което е принципал на болницата, както и няма документ за отговорно пазене на техниката.

Иван Поромански си е подал документите в конкурса за нов директор на „Пирогов“. Не знае своите конкуренти и дали има такива. Основна цел в неговата визия за развитието на болницата е да се дава по-качествена медицинска услуга и пациентът да е доволен. Като пример той даде кабинети, където се чака по 4-5 часа. Основният цирей на здравеопазването ни е организацията, която трябва да бъде променена, според Поромански.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!