четвъртък, юни 13, 2024

Шефът на Александровска: На входа застават пациенти с тежка дихателна недостатъчност

Проучване сред персонала на УМБАЛ Александровска показва, че процентът на ваксинираните е 55%, на преболедувалите в рамките на 6 месеца – около 12%, общо 67% от персонала отговаря на изискванията за зелен сертификат. Това обясни изпълнителният директор Атанас Атанасов.

Като медик той не може да обясни отказа на лекар да се ваксинира, за него това е в противоречие с морала на медика, но по принципа на демокрацията трябва да се съобразяваме с избора на всеки.

Осигурена е възможност на три места в болницата да се прави антигенен тест, има часови пояс, в който персоналът може да се ваксинира, наблюдава се последните няколко дни засилен интерес към ваксинирането от страна на персонала, поясни той. В момента в Александровска болница няма проблем с леглата, но ако продължи заболеваемостта – може да има недостиг на медици. Проблемът не е в преформатирането на болницата, основният проблем е свързан с формирането на екипи, посочи Атанасов.

Броят на леглата за лечение на пациенти с коронавирус е 208, има 36 интензивни легла. В момента има само едно легло реанимационно, което е свободно, 35 болни лежат в интензивните, от останалите легла са заети половината. Още на входа част от пациентите са с тежка дихателна недостатъчност и се налага реанимация още в приемното отделение, това е една от причините за висока смъртност в интензивните, където може да се каже, че голяма част от пациентите загиват, поясни Атанасов.

Като директор на болница, той смята, че „сме във война с невидим, но много агресивен противник, който е взел много жертви. В такива ситуации са необходими извънредни мерки, но налагането на зеленият сертификат е демократична мярка за налагане на локдаун“.

Атанас Атанасов коментира и състоянието на Александровска болница. При последния отчет се вижда спад на загубата с 80% – около 3.6 млн.лв. и спад на задълженията с 1.6 млн.лв.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!