Серният диоксид в Перник е по природни причини и гъста мъгла

За втори ден са отчетени повишени нива на серния диоксид във въздуха на Перник. Около полунощ превишението е двойно или 700 микрограма на кубичен метър. Причини за проблема са гъстата мъгла, потреблението на твърдо гориво и работата на ТЕЦ „Република“ към „Топлофикация“ Перник, съобщава БТВ. Вчера е направена проверка към ТЕЦ „Република“ и не са констатирани никакви нарушения.

Според Жана Христова от РИОСВ серния диоксид се дължи на природни причини и гъстата мъгла, употреба на твърди битови горива, безветрие, както и промишлеността в Перник. Последните подобни превишения са отчетени през 2011 г.

Любомир Спасов от „Топлофикация“ – Перник коментира, че вчера са взети мерки и се работи в нормални режими. Стойностите на Топлофикация са нормални и замърсяването не се дължи на тяхната работа, допълва той.

Спасов обясни, че горивата, които ползват са въглища, и тяхното инвестиционно намерение за биогорива е точно поради причина замърсяване, а за последните 10 години имат един от най-добите филтри и серопочистващи системи на Балканите.

Топлофикация отрича да има вина за въздуха в Перник и обясни, че причините са в битовото отопление. Властите препоръчват се да се стои на закрито при затворени прозорци и да не се излиза.

Инспектор от РИОСВ увери, че вчера е направена проверка в ТЕЦ-а, която е потвърдила, че няма извършени нарушения по отношение на изгаряните горива. Сероочистващата инсталация на ТЕЦ-а работи нормално и в режим.

Кметът на Перник Станислав Владимиров увери пред Нова телевизия, че ще бъде създадена организация за ранно оповестяване при следващи случаи на замърсяване със серен диоксид. Това е необходимо включително и за да не се предизвиква паника сред населението, както се е случило вчера. Така и училищата и детските градини ще се предупредени, за да не изпълняват занятия на открито.

Според официални данни на Изпълнителна агенция по околна среда – ИАОС 36 станции в страната са отчели превишаване годишната норма. Най-критично е състоянието на въздуха в градовете Видин, Горна Оряховица, Враца, Пловдив и София.

По думите на Валери Серафимов, директор на Дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“ в ИАОС, „най-много превишавания на допустимата норма като брой дни е в Пловдив – жк. Тракия, 89 дни„.

Най-чистият въздух е в Добрич, където нормата е превишена 7 дни в годината. „Почти във всички населени места са констатирани подобрявания качеството на въздуха. И само един пример ще ви дам – в Горна Оряховица през 2018 г. е имало 110 дена с измерени концентрации 50 микрограма, през 2019 г. вече са 64. Тази тенденция е посевместна за цялата страна, може да има повече от 35 дни, но броят намалява„.

Най-мръсният въздух в София е в „Надежда“, „Хиподрума“ и „Павлово„, а най-качествен е отчетен в кв. „Дружба“.

„Там, където има повече от 35 дни, трябва да са притесняваме, но за това има общински програми за повишаването на въздуха, които са разработени, друга част сега се развиват. Нямаме случаи в столицата всичките пунктове да сме имали измерен чист въздух. Няма как да се случи – знаете столицата е разположена неблагоприятно в Софийското равно поле и е обградена от планини, така че, както виждате в последните 3-4 дни има непрекъснато мъгли, които не позволяват разсейването на атмосферни замърсители, натрупват се, получават високи концентрации на фини прахови частици“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!