Станишев евролистата

След финала на гласуването днес за евролистата на БСП стана ясно, че все пак Сергей Станишев влиза на 5-та позиция в нея. Преди час беше съобщено, че той отива на балотаж за място в листата заедно с Иван Кръстев.

На 1-во място продължава да бъде депутатът от БСП Елена Йончева. Тя беше избрана преди месец. Балотажът за второто място бе между депутата Петър Витанов и Цветелина Пенкова, като Витанов зае второто място.

На 4-та позиция е съветникът на президента Румен Радев, Иво Христов.

Припомняме, че днес Националният съвет на БСП гласува тайно изцяло нова листа за евроизборите. Към предложената листа бяха добавени 8 или 9 нови имена от ръководството на партията.

Делегатите гласуваха за 21 души на таен вот. Гласуването се проведе с бюлетини за всяка една кандидатура.

Стана ясно, че Сергей Станишев най-вероятно ще бъде включен в листата. Предложението е дошло от вътрешната опозиция в БСП. Самият той коментира липсата му сред кандидатите на партията като „голям подарък за ГЕРБ“.

Досегашният евродепутат Петър Курумбашев няма да е в листата на БСП за евровота. Нинова му предложила 9-а позиция, което според него е подигравателно. На негово място се предлага в листата да влезе Велизар Енчев.

Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП предлага на второ място, след водача на евролистата Елена Йончева, да бъде позиционирана Деница Златева. Третото място най-вероятно ще бъде за Янаки Стоилов, а на четвърто място съветника на президента Иво Христов. Пълната листа на БСП за изборите за Европейски парламент:

 1. Елена Йончева
 2. Петър Витанов
 3. Цветелина Пенкова
 4. Иво Христов (гражданска квота, съветник на Румен Радев)
 5. Сергей Станишев
 6. Иван Кръстев
 7. Деница Златева
 8. Румен Гечев
 9. Момчил Неков
 10. Велизар Енчев (гражданска квота)
 11. Димитър Данчев
 12. Янаки Стоилов
 13. Тодор Стоилов
 14. Валери Жаблянов
 15. Антон Кутев
 16. Мариела Модева
 17. Емил Христов (коалиционен партньор)

Георги Божинов, който е член на Националния съвет, заяви, че ще настоява за нова процедура.

Коментари