Съветниците от ГЕРБ отхвърлиха идеята за по-високи заплати в общинските театри в София

Общинските съветници от ГЕРБ отхвърлиха предложението да бъде увеличена заплатата на работещите в столичните общински театри, съобщиха от „Да, България“ ден след заседанието на общинския съвет.

От ГЕРБ се мотивираха, че вече съществуват други форми на подпомагане за общинските театри, както и с оправдания за разчетите в столичния бюджет.

Точката бе разгледана с 11 месеца забавяне на последното за 2020 г. заседание. Управляващото мнозинство гласува против доклада, въпреки предложението на вносителите Веселин Калановски и Михаил Паргов за това той да бъде подкрепен с промяна в датите, за да облекчи положението на част от работещите в културния сектор през следващата година, пишат демократите.

„На комисии ГЕРБ и СДС се въздържаха, а Патриотите бяха против това колегите ми да получат нормално, достойно заплащане, което да осигури оцеляването им, което в настоящия момент е особено актуално“, каза по време на заседанието Калановски.

Той поясни, че в професията на актьора контузия или заболяване може да го извади от работен режим за месеци, през които той няма да има допълнителното материално стимулиране (ДМС), на което работещите в повечето театри разчитат, за да допълват ниските си базови заплати.

„Любопитно ми е днес да попитам как ли се чувстват тези работещи, които в момента вземат чисти 500 до 700 лв./месечно, когато ние в днешното заседание гласувахме по т. 2 за едно единствено произведение двойно по-голяма сума, отколкото е необходима за годишното повишаване на всички заплати в общинските театри“, каза Калановски. Той визира гласувания по-рано на заседанието доклад за скулптурна композиция на стойност близо 400 000 лв., финансирана, по думите на ресорния зам.-кмет Тодор Чобанов и на председателя на постоянната комисия по Образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева, с пари от икономии на общината.

Съвносителят на точката за повишение на заплатите в театъра Михаил Маргов подкрепяше скулпурната композиция, но запита доколко уместен е този разход сега, по време на пандемията, когато много артисти са без работа.

Не програмите и сградите правят културата, а хората. Сградите и програмите създават предпоставка за създаване на култура, творците създават културата, а често пъти те живеят в недоимък. Нещо, което е хубаво да си го припомняте всеки път, когато ги аплодирате в края на представленията“, каза Калановски.

Чудесно е да се реновират сгради, които приютяват културни събития и да се правят програми, но със сигурност не е достатъчно, допълни Михаил Калановски.

„Неудобно ми е да напиша какви са минималните основни заплати в общинските театри (както и в държавните). Предложението ни беше на базата на подписан Браншов колективен трудов договор между Министерство на културата, синдикатите, САБ и БАРОК“, написа по-късно Веселин Калановски в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!