След отправена покана от страна на хърватите, министър Павлова и експерти от държавната ни администрация са на посещение днес в Загреб. Идеята е да се почерпи добър опит от българското председателство на Съвета на ЕС,съобщи агенция Блиц. Република Хърватия ще е следващия ротационен председател от началото на следващата година.

„Бъдете смели и не бягайте от трудни и неудобни теми, залагайте си амбициозни, но постижими цели“, посъветва хърватските си колеги министър Павлова.

В делегацията има експерти от Министерство за Българското председателство, Министерство на външните работи и администрацията на Министерски съвет, които представиха решенията, научените уроци и грешките при подготовката и провеждането на Българското председателство, свързани както с политическите въпроси, отнасящи се до приоритетите и изпълнението на програмата, така и с административната и логистична организация и комуникация.

В рамките на работното посещение министър Павлова се срещна със заместник министър-председателя и министър по външни работи и европейски въпроси Пейчинович-Бурич и държавния секретар по европейски въпроси Метелко-Згомбич. Тя разговаря с екипа на хърватското министерство на външните работи, които подготвят предстоящото председателство.

Делегацията участва и в конференция, посветена на опита на Българското председателство, която се организира съвместно от българското посолство в гр. Загреб и местното представителство на Европейския парламент. Няма универсална рецепта за провеждането на успешно председателство, тъй като върху подготовката и протичането му влияят редица фактори от геополитически, регионален и национални характер, сподели по време на посещението Лиляна Павлова.

Тя допълни: Това, по което си приличат българското и хърватското председателства, е, че и двете са през първата половина на годината, когато работата е по-интензивна, както и че двете страни поемат тази роля за първи път. Една от разликите е, че Българското председателство работи с европейските институции в края на техния мандат, докато хърватското председателство ще е първото, което ще работи с новосформираната Европейска комисия.

Министърът подчерта колко важно за ротационния председател е доброто сътрудничество с Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета. Изборът на председателство, базирано в Брюксел също се оказа ключово за България, тъй като даде възможност за по-голяма ефективност и гъвкавост, както и за по-пълноценно използване на ресурсите в Брюксел и София, каза Лиляна Павлова.

Също така положително се е отразило и използването на вече създадения механизъм за координация по европейските въпроси, който беше надграден и адаптиран за нуждите на председателството. Още по време на Българското председателство на Съвета на ЕС Хърватия заяви, че ще припознае приоритета ни за европейска перспектива за страните от Западните Балкани и по време на тяхното председателство ще бъде проведена следващата среща на върха във формат ЕС-Западни Балкани.

Коментари

loading...