Американската компания за електроника Sanmina Corp съкращава масово служители във фабриката си в Пловдив, пише Money.bg. Дружеството, което през 2021 година закупи завода на германския производител на осветителна техника Osram в Пловдив, затваря голямата си фабрика в града под тепетата, съобщават регионалните медии. През октомври Sanmina Corp, която е една от най-големите производители на електронни продукти в света, е освободила близо 80% от служителите си в предприятието, коментираха пред екипа ни служители на фабриката, пожелали анонимност.

До неотдавна в затворената фабрика работеха над 800 служители. Последните данни от август 2023 година показват, че на работа са били над 650 души. В момента са останали едва около 60 работници, повечето от които са си пуснали болнични на фона на съкращенията, коментират работници от завода. Те твърдят, че цялото производство на фирмата на практика вече е ликвидирано. Към момента на публикуване на тази статия екипът ни не успя да се свърже с ръководството на компанията за електроника, за на научим какво се случва с българския им бизнес.

Sanmina Corp, която е известна у нас и под името „Санмина България“, придоби завода преди малко повече от 2 години, заедно с всичките служители, инвентар и оборудване от Оsram. Германската компания oтĸpи базата си в Бългapия в края на 2017 година, като инвестицията в нея възлизаше на 50 милиона лева. Предприятието се задържа у нас само 3 години. От дружеството тогава коментираха, че продажбата е свързана с „промяна на пазара на осветителни тела“.

Целта на придобиването на германската Osram беше постигане на по-стабилна производствена дейност с помощта на силен EMS партньор, коментираха по време на сделката от двете компании. Първоначално заводът беше достатъчно натоварен с поръчките на Osram. С течение на времето обаче Sanmina започна да извършва производство и за други клиенти.

През април тази година от „Санмина България“ коментираха пред регионалните медии, че макар и да са голям играч в бизнеса с електроника, дружеството „не е пожалено“ от суровата действителност, свързана с пазара на труда и липсата на работна ръка, особено, когато става въпрос за висококвалифицирани кадри.

Sanmina е сред водещите производители на електронни продукти от последно поколение в почти всички индустрии – телекомуникации, автомобилна и самолетна електроника, медицина, космонавтика, военно дело и още много други. В дейността на компанията на глобално ниво са ангажирани над 35 000 служители в 20 държави, разположени на 6 континента.

Коментари