съкратено съдебно следствие
Корнелия Нинова

С 97 гласа „за“, 62 „против“ депутатите запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене, предаде агенция „Фокус“.

Това се случи, след като депутатите приеха промени в Наказателния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ. Със законопроекта от управляващата партия целят да запазят института на съкратено съдебно следствие, но и да отговорят на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.

Депутатите приеха при жестоки посегателства срещу личността съдът да има възможност и право на преценка дали да използва института на съкратено съдебно следствие при определяне на наказанието.

ГЕРБ се държат политически лицемерно, вкарват ни в правен абсурд и демонстрират морална нищета. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по Наказателния кодекс на първо четене за отпадането на съкратеното съдебно производство при тежки умишлени престъпления.

„Благодаря на всички ви от всички парламентарни групи, които подкрепихте законопроекта на „БСП за България“. Показахме единомислие по един твърде важен и сложен въпрос. Призовавам ви по същия начин единодушно и без партийни окраски да отхвърлим предложения законопроект от Министерски съвет или г-н министър, правя второ предложение – оттеглете законопроекта. Аргументите ми за това, което предлагам. Нека да видим с какви мотиви е внесен законопроектът на МС официално писмено и изговорени устно. Първо, беше казано при внасяне на този законопроект, че го правите като алтернатива на законопроекта на БСП. По тази тема няма алтернатива. За зверски изнасилено и убито дете, единствената алтернатива е възмездие. Прав сте, г-н министър, нека да не внасяме в това политически и партийни пристрастия. Да гледаме обективно на ситуацията. Не разбирам защо всяко различно мнение схващате като политическа омраза. Не, просто имаме различно мнение и сега ще го чуете“, заяви Нинова.

„Вторият аргумент, с който внасяте вашия законпроект, да не отпада съкратеното производство е, че ще бъде много скъп на бюджета и на съдебната система, защото по общия ред делото изисква експертизи, разходи и т.н. Какъв е изборът тук – пари или справедливост. Ние избираме второто. Вие мислите за парите. Дори и в тези случаи. Третият ви аргумент – бързина на процеса. Щели да се забавят делата, да изтече давностният срок и да бъдат прекратени без присъда. Само че бързината на процеса не зависи от съдиите. Зависи от тази зала. Зависи от това какви закони ще напишем. В какви срокове ще ги накараме да работят. Какви ще са давностните срокове. Не прехвърляйте отговорността на съда, тя е на законодателя“, допълни още Нинова.

Тя заяви, че БСП има вяра на съда, но те работят по законите, които в тази зала са приели.

„БСП е последователна в позицията си по този въпрос. Г-н Корнезов в 41-ото НС внася такова предложение за отпадане на съкратено производство, Янаки Стоилов в следващо. Сега и ние го правим и нямаме никакви скрупули. Последователни и твърди сме – при тежки престъпления, при изнасилвания и убийства да няма съкратено производство и да не се намаляват присъди. Казвате да се съобразим с мненията на експертите. Добре, главна прокуратура отхвърли вашия закон, съдии, експерти се изказаха срещу него“, изтъкна още тя.

„Представям на вашето внимание национална подписка, която съдържа 15 882 подписа преди 1 седмица, вече са над 20 хил. Обръщам се към министър Кирилов и вие скъпи близки, на пострадали, да дойде тук и от трибуната да ви се извини. Не може да каже, че някой ви разкарва напред назад, за да просълзявате народни представителки. Обида към тези хора е да твърдите, че някой ги разкарва насила. Идете там, идете в Сотиря да видите за какво става дума и тогава ще ви питам дали вие няма да се разплачете“, добави още Нинова.

Според нея е създаден прецедент, с който се премахва съкратеното производство и закон, с който се премахва.

„Някой юрист да излезе и да ни обясни какъв казус е това. Това е правен абсурд“, допълни Нинова.

„Не смятам да коментирам обвиненията на Корнелия Нинова. Тя дори не е разбрала за какво дебатираме. Виждам, че внимателно си водеше бележки. Ние не сме на комсомолско заседание. Този дебат трябва да е сериозен. Вижда се какви са последиците от съкратения дебат, а не от съкратеното производство“, лаконичен беше министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Още от България

Коментари