кражба на фирми НАПлийкс

Дни, след като се разрази аферата с хакнатите от НАП данни, се появи съмнителен сайт, който твърди, че може да провери дали и вашите данни са изтекли от сървърите на данъчните.С подпъхнат допълнително файл: Хакерът Криссс натопен за теча на данни (СНИМКА)Възможно е задържаният за изтичането на данни от НАП Кристиян Бойков да е набеден. Това обяви компют…Jul 19 2019bulmedia.net

Линкът към https://minfinleaks.herokuapp.com/ се разпространява най-вече сред потребителите във Фейсбук. Притеснителното е, че нито става ясно кой стои зад този сайт, нито дали това всъщност не е нов опит да се събере база данни с ЕГН-та.

От публикации във Фейсбук става ясно, че на този сайт са се вързали дори бивш вътрешен министър, журналисти и други обществени лица.

Проверка откри, че въпросният сайт е регистриран набързо върху т. нар. cloud платформа, регистрирана в Сан Франциско – САЩ.

Създаден е на 17 юли и на практика няма как да разберете кой всъщност стои зад него, нито пък дали данните ви няма да бъдат използвани с друга цел.

Към сайта има и форма за запитвания и коментари, но при опит да отправите запитване, се появява надпис, че първо трябва да въведете валидно ЕГН. Дори и да направите това, самият линк си остава неактивен.

Но пък ви уведомяват, че вашите данни са сред хакнатите, макар и да няма никаква гаранция, че това е истина.

На сайта има и опция за още информация по темата, която пък препраща към публикации на в. „Дневник“.

Междувременно стана ясно, че НАП пуска приложение за проверка на пострадалите от изтичане на лични данни.

То ще бъде на интернет страницата на Националната агенция. В него всеки ще може да провери дали личните му данни са станали публично достояние. Това решиха представителите на приходната агенция и комисията за защита на личните данни на среща.

Комисията за защита на личните данни ще започне производство в Националната агенция за приходите. Оттам са уведомили Комисията за нарушението на сигурността на личните данни.

Коментари