Съдът в Русе реши: Глобите за неносене на маски са незаконни

Глобите за неносене на предпазни маски са незаконни. Това гласи решение на Русенския районен съд, съобщи Нова телевизия.

Основният мотив за решението – законът не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определено със закон или подзаконов нормативен акт. А заповедите на здравния министър – не са такива.

Адвокат Георги Георгиев обяснява, че заповед включително и на министър, няма нормативен характер. А санкция се налага само въз основа на нормативен акт.

Всички такива заповеди са незаконосъобразни и те трябва да бъдат обжалвани. Ако има нещо, което законът го изисква и трябва да се спазва, нека бъде направено така, както го повеляват конституцията и законът, заявява Георги Георгиев.

„Големият проблем със заповедите дойде от кратките срокове, в които трябваше да се вземат решения. За да се направи нормативен акт, има няколко месеца време, в най-добрата хипотеза. Когато трябва да се вземат мерки, е невъзможно да се спази закона и затова заповедите на министъра са по-скоро общи административни актове и оттам идва тяхната слабост“, обяснява адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Адвокат Петрова казва и че голяма част от глобите, наложени за неспазване на противоепидемичните мерки, падат в съда, но и припомня, че всеки казус е индивидуален.

От здравното министерство обясняват, че министърът на здравеопазването не е страна по производство по налагане на административните наказания. И допълват, че въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки е динамичен процес, поради което регламентирането на конкретните противоепидемични мерки на законово ниво е нецелесъобразно, а и практически невъзможно предвид временния характер на необходимите мерки.

От ведомството допълват още, че решението на Районния съд в Русе не е окончателно. По информация на Нова телевизия обаче, решението на съда е обжалвано от областната дирекция на МВР в Русе, която пък според първоинстанционното решение трябва да плати разноските по делото. Очаква се казусът да бъде разгледан от Административният съд в града.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!