Съдът в ОАЕ окончателно отхвърли исканията за екстрадиция на Васил Божков

Българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура за бизнесмена Васил Божков. Това е причината съдът в ОАЕ окончателно да отхвърли решението по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване. Това публикува на български език на своята страница в социалната мрежа Фейсбук бизнесменът Васил Божков, която е в Дубай. В България срещу него са повдигнати 18 обвинения.

Божков цитира своя адвокат Гасан Ел Дайе от адвокатска кантора „Чарлз Ръсел Спийчлис“

Той припомня, че българските власти в лицето на специализираната прокуроратура изпратиха първоначално 7 (седем) искания за екстрадирането на г-н Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а след това добавиха още такива, за да достигнат те до общо 18 (осемнадесет). Документите са изпратени министерството на правосъдието и министерството на външните работи на Република България.

„Българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, които е задължително да бъдат представени съгласно закона за екстрадиция в ОАЕ. Властите в ОАЕ чакаха повече от една година, за да получат тези основни документи за правосъдните органи в страната, но те никога не бяха изпратени“, пише Божков.

От компетентния съд в Абу Даби са се запознали с цялата преписка по исканията за екстрадиция, прегледали са документите, изпратени от България, за да установят, че българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура. Това е причината съдът в ОАЕ окончателно да отхвърли исканията за екстрадиция.

Мотивите на арабския съд са, че българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство и обвиненията в престъпленията не са доказани.

Решението на съда в ОАЕ е изпратено до главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред.

По време на екстрадиционното производство Божков е имал надлежно упълномощени адвокати в Дубай, ОАЕ. Той е получил по законовия ред в страната и спазвайки международноправните обичаи над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България. До този момент, обаче, той нито е получавал, нито дори е правен опит за връчване на уведомления от българската прокуратура, се казва в цитираното решение.

Според него Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства страната. Очаква се след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена да приключи и въпросът с неговата поискана екстрадиция. Червената бюлетина за Георги Попов беше отменена отдавна, цитира Божков решението на Дубайския съд

„Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се „укривам“, че „не могат да ме открият и да ми връчат призовка“, че „още чакат решение по исканията за екстрадицията ми“ и други подобни твърдения„, е становището на бизнесмена с 18 обвинения.

Той пише, че българската прокуратура, чрез говорителя си Сийка Милева разпространява манипулации и откровени лъжи по негов адрес адрес, визирайки мнението, че при закриване на спецправосъдието има риск да паднат запорите на 3 млрд. лева, вероятно свързани с престъпления. „Не мога да не опровергая по най-категоричен начин лъжите за мен, още повече, че лъжите се изричат от най-високото стъпало на държавното обвинение в Република България – главният прокурор чрез неговия говорител“, пише Божков.

По-рано днес стана ясно, че неговата партия няма да участва във вота на 14 ноември.

Припомняме, прокуратурата повдигна срещу Васил Божков серия обвинения, включително и за спестяване на данъци и такси, дължими от хазарт. Сред обвиненията има обаче и за подбудителство към убийство, принуда, опит за изнасилване, изнудвания, опит за подкуп на длъжностни лица и незаконна търговия с антики.

Към момента той се намира в Дубай, а прокуратурата е внесла искане за екстрадиция.

През лятото на 2020 година той основа своя партия – „Българско лято“, с която участва в парламентарните избори през април и юли. Той обяви, че има намерение да се завърне в България след изборите на 11 юли, но към момента не е потвърдил намерението си за това.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!