С още 7% поскъпват основните храни до края на годината

Очаква се основните храни да поскъпнат с нови 7% до края на годината. Това прогнозира пред БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Според него обаче въпреки високите цени на тока и на природния газ няма да се стигне до рязък скок. Причините са конкурентният пазар и свитото потребление.

След върховите стойности в цените на храните през август и септември от началото на октомври пазарът се стабилизира, а потреблението се свива.

Иванов посочи, че се задържат цените на захар, брашно, варива и месо.

По негови думи от основните хранителни продукти само при олиото се отчита рязко изменение – 36% спрямо нивата от миналата година. Иванов обаче подчерта, че това е доста по-ниско от нивата през юли, когато се е стигнало до 53% разлика спрямо миналата година.

Иванов посочи, че реколтата на олио е много добра и се очаква низходяща тенденция вследствие на създадената ценова паника.

Заради по-високите цени на тока и газа незначително поскъпване до края на годината се очаква при продуктите от преработващата промишленост.

Иванов посочи, че при хляба, както и при млечните продукти ще има някакво покачване.

„Имаме един темп на нарастване – между 5 и 7%, или като потребителска кошница, ако от тези 27 основни хранителни продукти закупим по единица спрямо миналата година със 7 лв. е по-скъпа потребителската кошница„, обясни той.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!