петък, февруари 23, 2024

С кратки намеси и минимален бюджет реновират площада пред НАГ

С едни кратковременни намеси и един минимален бюджет да се пристъпи към запазване на пространството за пешеходци и да се обвържат знаковите елементи, които в историята са се насложили в центъра на града.

Това заяви за News.bg главният архитект Здравко Здравков по повод представянето на проектите за облагородяване на пространството пред Направление „Архитектура и градоустройство (НАГ)

Очаква се да има подобряване на пешеходната зона, пазарни сергии, поставянето на пейки, допълнително озеленяване и места за сядане, което да стане по-приятно и приветливо за хората.

Проектите са дело на млади архитекти и ще бъдат обсъдени в рамките на уличния фестивал Урбатон Фест. Целта на фестивала е да оживи градското пространство и да представи възможните архитектурни решения за превръщането на паркинга пред НАГ в красив и уютен площад.

По думите му площадът е завзет от повече от 20 автомобила, като целта е да покажем как с едни кратковременни намеси площадът да бъде припознаван от хората като място за почивка. Крайното решение ще предвиди доста по-сериозни намеси и експондиране на археологията, обясни архитек Здравков.

От своя страна председателят на гражданската организация „Спаси София“ Борис Бонев коментира за News.bg, че е необяснимо как е възможно да бъде допуснато едно такова място като площада пред НАГ да стане паркинг на автомобили. Селектирани са два проекта за площада, за да може всички граждани да дойдат, да ги разгледат, да кажат какво мислят и след това журито да вземе решение кой от двата проекта да бъде реализиран.

В София могат да се случват качествени и съществени промени на градската среда, без да се инвестират много пари, евтини и бързи за реализация решения, каза още Бонев. Предвиждат се повече пейки, озеленяване, осветление и малки козметични промени.

Борис Бонев се надява всички ние да поддържаме и пазим градската среда, с което призовава всички граждани да бъдат отговорни към градската среда.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!