С до 10% скачат цените на храните до края на годината

До 10% ще поскъпнат храните до края на годината, съобщава БНР, позовавайки се на прогнози на експерти.

Тенденцията на значително поскъпване през последните месеци обаче се забавя заради свитото потребление и конкурентния пазар.

Високите цени на тока и горивата действат като неблагоприятен фактор на пазара.

97% от потребителитена възраст от 18 до 64 години, включени в скорошно проучване, са усетили поскъпването – основно при храните, горивата и разходите за отопление.

При съществено поскъпване 78% от запитаните възнамеряват да ограничат потреблението си от стоки, които не са от първа необходимост, ще купуват по-малки количества или ще отложат по-големи покупки.

Между 20 и 25% средно е ефектът от поскъпването на храните върху домакинските бюджети през последната година, според изчисленията на самите потребители.

Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата посочва, че усещането на потребителите за поскъпването на храните значително се разминава с експертния анализ, който сочи най-голям ръст през последната година за олиото с 32% и птичето месо с 20%. Сиренето е поскъпнало с 12%, а кашкавалът – с 10%.

„Към 1 ноември сме давали миналата година 74 лева на тези 27 продукта, закупени по единица. Т.е. кило захар, кило брашно, кило олио, кило месо, а към момента даваме 80 лева, тоест имаме 8 лева разлика в потребителската кошница“, обясни той.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!