Фигура аватар на президента – например пилот с безупречна кариера и високо ценен в чужбина, без политическа биография досега, е най-вероятно да оглави бъдещата му партия. Това се говори упорито в политическите среди.
Разиграват се и още 3 варианта – за млад политик отляво, за интелектуалци, които да направят движение и да го предложат на Румен Радев като основа, както и изобщо да не прави партия, показва проучване на „24 часа“ сред политици и анализатори.
Президентът осъзнавал потенциала си да застане неформално зад нов проект, но и факта, че още не е дошъл моментът. А когато дойде, ще се цели в политическия център – градските избиратели, които не харесват ГЕРБ и БСП, и в пенсионерите под пагон.Бойко Борисов обеща: Отивам и му козирувам на президента Радев! Ето обаче какво е условиетоПремиерът Бойко Борисов изрази съмнение, че президентът Румен Радев е искрен в желанието си за едине…Sep 30 2018bulmedia.net

Макар че всички набеждават за идеолог на тази завера Иво Христов, защото е интелигентен и загадъчен, но всъщност зад тези амбиции прозира началникът на канцеларията му Димитър Стоянов – самолетен инженер, който всъщност е най-довереният човек на президента.
Та замисълът е бил след година-две, когато действащ пилот мине в резерва, той да оглави новата партия, която ще има дясноцентристка риторика. Целта били „умните и красивите“.
Това бил сравнително дългосрочен план и се вървяло към него, но изведнъж хора от БСП, по-скоро близки до настоящата лидерка Корнелия Нинова, били обзети от нетърпение, че въздухът трепери, а и че предсрочните избори са неизбежни.

БСП нямала потенциал да надвие ГЕРБ, но комбинация на мъжествена президентска партия, която привлича и градския избирател, и всички пенсионирани военни и полицаи, в бъдеща парламентарна коалиция с БСП би преборила ГЕРБ. Затова се взел курс към ускорено създаване на нова партия.
Хора от соццентралата разкриха, че напоследък Нинова не е в много добри отношения с Радев. В обръщението си към народа той ѝ даде оценка, отказвайки да припознае БСП като алтернатива на ГЕРБ. А Нинова такива неща много не търпи. Подобна теза, изразена от почетния председател на ДПС Ахмед Доган в коледното му слово, стана причина БСП да се откаже да внася първия си вот на недоверие заедно с ДПС, въпреки че хората на Сокола бяха заявили готовност за това.
И макар интелектуалци и бизнесмени да се събират и да коментират вече темата, инициативите им все още са хаотични, а идеята – неизбистрена. Ясно е засега, че това са хора повече от ляво-център и неутрални политически в последно време.

В подкрепа на тезата е срещата около 22 септември на президента с инициативен комитет начело с акад. Георги Марков, който призовава за единение на българската нация. За инициативата, под която стоят подписите на 32-ма интелектуалци, официално от „Дондуков“ 2 предварително не бе съобщено нищо. А след срещата от пресслужбата на държавния глава пуснаха протоколно съобщение, в което цитираха Радев: „Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено“.
И макар сценарият с гражданско сдружение да изглежда най-вероятен, не може да бъде подминат и още един, трети вариант. Той предвижда съвсем различно разиграване на действието. Според него президентът иска да е „баща“ на бъдещ експертен кабинет, който да поеме управлението на държавата, вместо да има нови избори.  „Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива“, заяви самият Радев в обръщението си за новия политическия сезон.Румен Радев със заявка за партиен проект. Ето го и вероятното име на бъдещата партияИзненадващо в свое изявление президентът Румен Радев направи заявката за собствен партиен проект. Ма…Sep 28 2018bulmedia.net

Коментари