вторник, април 16, 2024

РЗИ-та готвят списъци с рисковите за заразяване с COVID-19 места

Мерките ще следват плана, който е приет, има съпротива. Това заяви зам.-министър Петров след среща, осъществена в Министерство на здравеопазването за подготовка на системата за четвъртата вълна на коронавирус. Страната е в оранжевата зона и категорично се е запътила към пик на инфекцията.

Красимир Петров заяви, че на този етап ще се засили контрола, РЗИ-та по места ще съставят списък с основните рискове обекти, където могат гражданите да се заразяват и проверките, съвместно с МВР, ще се съсредоточат там, а не по кварталните магазинчета.

Контролът по спазване на мерките ще се засили и в градския транспорт и метрото за София. Това е рисково място, а впечатленията са, че мерките там не се спазват, коментира Петров. Контролът ще е засилен и във влаковете. Всичко това може да се осъществи само със съдействието на полицията и на общинска полиция включително.

РЗИ-та също така трябва да обърнат внимание на масовите мероприятие, където се провеждат.

Красимир Петров обясни и че представителите на болниците са изразили притеснението си по няколко точки, предимно от технически характер. Освен традиционния и хроничен проблем с липсата на персонал, ще се даде възможност за оперативна самостоятелност за преобразуване на легла от общия броя в ковид легла. В момента това се договаря с НЗОК. Също така ще се работи по софтуер на база информацията на НЗОК да има информация къде има възможност за разкриване на такива по области и да не се налага гражданите да търсят сами легла, както се случва в момента. Не знам защо това не е направено до този момент, каза Красимир Петров и коментира, че и това е част от традиционните проблеми с „Информационно обсулжване“.

Обезпечеността с лекарства също е обсъждано с представителите на петте болнични асоциации и сдружения. Министерството смята да обяви допълнителна поръчка за медикаменти – предимно нискомолекулни хепарини, дексометазон, няколко антибиотика. Идеята е да има запаси в шест болници в страната и от там да се разпределят по другите болници. Красимир Петров призна, че и нискомолекулните хепарини проблемът е хроничен, те се използват и при други лечения, а проблемът е с единия доставчик. МЗ се надява да се явят и други.

Именно заради тази обезпеченост с медикаменти и консумативи е важна актуализацията на бюджета, подчерта Красимир Петров, като посочи, че на този етап здравната система е обезпечена до края на септември. За следващия период са необходими средства.

Предстои и среща със съвета по реимбурсиране, за да се уточнят точно лекарствата, които ще се изписват при амбулаторно лечение на коронавирус. Красимир Петров заяви, че имат надежда личните лекари да се включат по-активно при лечението на коронавирус, за да се облекчи натиска към болниците. Няма яснота още как ще се изписват лекарствата – и това ще се договаря, като Петров не можа да отговори категорично дали това ще може да става без рецептурна книжка, а само с обикновена рецепта, каквото би предпочело Министерството.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!