Русия: В България и Румъния се разполагат нападателни оръжия, има заплаха от НАТО в Черно море

Русия е загрижена от натрупването на военна активност на НАТО в Черно море, като тези действия на алианса подкопават регионалната стабилност, заяви в четвъртък на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Увеличава се броят на влизанията на ВМС сили от НАТО в пристанищата на Черно море на съюзниците и партньорите на алианса, броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия се увеличава.

Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия“, продължи тя.

„Това не може да не причини загриженост. Трябва да вземем предвид нарастващата военна активност на алианса и страните-членки и да реагираме подобаващо„, каза дипломатът.

Черноморският регион се правя добре в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не с най-добри намерения подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави. „

Захарова подчерта също, че НАТО привлича Украйна и Грузия в своите дейности, които „обучава“ да се изправят срещу Русия в хода на съвместни маневри и учения.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!