Рушащи се буни застрашават залива Болата, предупреждават местни

Заливът Болата край Каварна е заплашен от унищожение, сигнализират местни хора.

Причина за това са рушащите се брегоукрепителни буни.

Снимка:
btvnovinite.bg

Според жителите на каварненското село Българево има риск и за вододайната зона, от която се захранват с питейна вода две села и ваканционното селище Русалка.

Снимка:
btvnovinite.bg

Местните призовават за спешен ремонт на силно повредените брегозащитни буни, които пазят уникалния залив от морските стихии. Буната е разрушена на две места, а близо 15 метра от нея вече са под вода.

От ИК „За туризма на Калиакра“ предупреждават, че може да последва заливане и екологична катастрофа.

А туристи, които посещават мястото от десетилетие смятат, че обстановката в залива става все по-зле всяка година.

Снимка:
btvnovinite.bg

В бурните дни вълните в залива достигат до над 5 метра и успяват да изместят каменните блокове. Ако двете дамби се разрушат напълно, морската вода ще залее плажната ивица, а това създава опасност и за вододайната зона.

Кметът на с. Българево разказа, че през 70-те години е имало случай морето да залее кладенците и да ги напълни  с морска вода. След това трудно са били изчистени, а хората дълго са пиели солена вода.

Снимка:
btvnovinite.bg

Буните се намират и в защитена територия.

„Изисквали сме становище от МОСВ, както и от МРРБ. След като те ни изпратят своето становище можем ли да извършваме някакви дейности по възстановяване на буните, вече ще бъдат предприети действия“, заяви областният управител на Добрич Красимир Кирилов.

Източник: BTV.bg

Коментари

error: Съдържанието е защитено!