Българският президент Румен Радев отбеляза по време на посещението си в Рига на срещата на държавните глави от групата „Арайолуш“, че Европейският съюз се нуждае от по-ефикасен метод за вземане на решения, защото действащият в момента принцип за консенсусното решение е крайно неефективен.

Принципът на консенсусното решение често води до това, че такова се постига в някои случаи дори след година, което при една криза е крайно неприемливо. Форумът за политически диалог обединява 14 президенти на държави членки на ЕС – Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, България, Хърватия и Гърция и тази година е посветен на аспектите на сигурността. Българският президент подчерта, че дори и при наличието на кризи, които засягат всички държави членки, ЕС невинаги успява да бъде единен и да търси устойчиво и дълготрайно решение.

Уникално ВИДЕО: „Румен Радев ми даде 200 лева да гласувам за него!“Това е той, малкият човек, Атанас от Ботунец. Всеки ден пътува с автобус до Централна гара и търси п…Sep 11 2018bulmedia.net

Според президента Радев без наличието на адекватен отбранителен капацитет, ЕС не е в състояние да осигурява сигурността на държавите членки в съседните региони, които продължават да генерират рискове и да провокират миграционни вълни. Трябва да си отговорим и на въпроса дали имаме достатъчно адекватни механизми, за да идентифицираме и предотвратим потенциални кризи както извън ЕС, така и вътре в Европа, в отделните общества и по отношение на днешните социално-икономическите процеси, заяви още Румен Радев.

Коментари