румен радев плевен

Държавният глава Румен Радев пристигна в Плевен, за да се запознае на място със ситуацията в града. Той бе посрещнат с кмета Георг Спартански.

Двамата обаче не се ръкуваха, за да спазят препоръките на Националния оперативен щаб, след което разговаряха в сградата на общината, съобщи БНТ.

„Без съмнение сме изправени пред сериозно предизвикателство. Аз съм убеден, че имаме и капацитета и силите да се справим със солидарните усилия на всички. Разработени са мерки, дадени са указания от Националния оперативен щаб“, заяви Румен Радев след срещата с Георг Спартански.

Според него е изключително важно тези мерки да се претворят върху реалния живот.

„Затова огромното натоварване е върху общините. Да намерят баланса – от една страна да запазим общественото здраве, от друга страна да не допуснем парализата на икономиката. Мобилизиран е целият медицински потенциал на Плевенската община. Важно е и да няма прекъсване в производствената дейност“, коментира държавният глава.

Той уточни, че мерките са ясни, но според него не трябва политиците да се правят на лекари и обратното.

„Трябва да се спазват указанията на щаба, те са ясни, но държавата с всички възможни ресурси трябва да помага. Самодисциплината, самосъзнанието, максимално ограничаване на контактите, грижата за възрастните хора, трябва да се грижим за тях“, допълни Радев.

Той каза още, че общественото здраве започва от грижата за медицинския персонал.

„Те са в момента хората, които ще ни изведат от тази криза. Това трябва да е постоянен ангажимент на държавата, а не да чакаме да дойде криза и тогава да мислим в какво състояние са нашите здравни работници“, категоричен беше президентът.

Виж още:Радев: Изпълнителната власт е хранителната среда на корупцията„Няма да коментирам решението на Конституционния съд. Там са компетентните хора, които решават“. Так…Mar 10 2020bulmedia.net

Румен Радев: Протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността, а на здравеопазванетоСъществува дълбок структурен проблем в българското здравеопазване, който изисква откровен и конструк…Mar 6 2020bulmedia.net

Коментари