Румен Радев отказа летище София да носи името Желю Желев

Летище София да не бъде преименувано на „Желю Желев“ – това е решението на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента Румен Радев. Членовете ѝ са гласували единодушно да не подкрепят предложението на инициативния комитет за отдаване на почит и увековечаване на паметта на президента д-р Желю Желев, става ясно от отчета за работата на комисията през 2018 година, който излезе дни преди днес Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова да отчетат втората година от мандата си, съобщава „24 часа“.

„Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е принципал на „Летище София“ ЕАД, което е и най-голямото международно летище на територията на нашата страна. Това обстоятелство налага инициаторите на предложението да се обърнат за становище относно смяната на името на летище София към МТИТС, както и към Столична община“, пише в мотивите на комисията.
Членовете ѝ обясняват, че през последните години в публичното пространство е имало различни инициативи за именуване на летището, в т.ч. и предложения до комисията към президента, които обаче не са довели до обществен дебат и съгласувателни процедури.
Миналата година инициативен комитет изпрати до Румен Радев петиция летището да носи името на първия демократично избран президент д-р Желев. Сред подписалите документа са членове на първия Национален координационен съвет на СДС от 1990 г. – Петко Симеонов, Димитър Луджев, Константин Тренчев, Александър Йорданов, Михаил Неделчев, както и известни имена като Емил Кошлуков и Соломон Паси.

„Вярваме, че д-р Желю Желев и неговото дело трябва да бъдат почетени. Това е начин да се създават и утвърждават личностните образци, които персонализират българската идентичност“, бе записано в петицията.
Тогава обаче началникът на кабинета на Радев – Иво Христов, се изказа иронично за идеята: „Защо не?! По времето на СДС започна масовата емиграция, старата сграда едва побираше куфарите на заминаващите, тъй че летището си струва да се свърже с това круширало трибуквие“.
Акцията за ново име на летището обаче започна още през 2009 г. Тогава идеята бе лансирана от известния журналист Петър Пунчев, но той не посочи конкретно име, с което да се замени „Враждебна“, както фигурираше тогава летището в резервационните системи. През годините дискусията нееднократно се поставяше на дневен ред, а предложенията варираха от „Слава“ през „Васил Левски“ и „Св. София“ до „Асен Йорданов“.

Коментари

loading...