Румен Радев за Бойко Борисов манипулиран вот главен прокурор

„Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, не настоявам за имена, а за законност“, отговори на премиера Бойко Борисов президентът Румен Радев. Отговорът бе във връзка с думите на Борисов за провежданите консултации в сградата на президентството с протоколни срещи с представители на съдебната власт, което било намеса в съдебната власт. Първата консултация на президента бе с настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича.

„Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона и мисля, че консултациите, които провеждам, отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор. Обществото ни очаква справедливост и реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност“, заяви Румен Радев.

„След като правителството и Народното събрание „задраскаха“ състезателната процедура за придобиване на нови изтребители, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори. Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото идват избори“, каза още държавният глава.

„Неясни са условията и за индустриално сътрудничество и офсет, така важни за нашата икономика. Към този много важен проект не трябваше да се подхожда с лозунги и заклинания, а с реални аргументи. Силно се надявам правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на заложените условия и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект“, добави президентът.

Запитан дали разговорите са намеса в съдебната власт, както заяви премиерът Борисов, Румен Радев посочи, че се създава „изкуствена драма“.

Коментари