Служебният кабинет и президентът Румен Радев, който е и върховен главнокомандващ, правят кадрови промени по върховете на армията. Това става ясно от официално съобщение от редовното заседание на правителството. От него става ясно, че кабинетът е приел решение, с което предлага на президента на България издаване на указ, с който ген.-майор Михаил Попов да бъде освободен от длъжността „Командир на Сухопътните войски“, а веднага след това да бъде назначен на длъжността „Заместник-началник на отбраната” и да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”.

Ген.-лейт. Димитър Илиев, на чието място отива Попов, пък е предложен за освобождаване от длъжността „Заместник-началник на отбраната“ и от военна служба, считано от 10 декември 2022 г. поради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.

Шеф на сухопътни войски пък става бригаден генерал Деян Дешков. За него Министерският съвет предлага на президента Радев да бъде издаден указ за освобождаването му от длъжността „Командир на 61-ва механизирана бригада“ и веднага след това за назначаването му на длъжността „Командир на Сухопътните войски”.

Правителството предлага бригаден генерал Деян Дешков да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.

Правителството предлага назначаването на бригаден генерал Пламен Йорданов на длъжността „Началник на щаба на Сухопътните войски“.

Кабинетът предлага също така полк. Иван Иванов да бъде назначен на длъжността „Заместник-началник на щаба по операциите“ в щаба на многонационалния корпус „Югоизток” в Сибиу, Румъния и да бъде удостоен с виеше военно звание „бригаден генерал“.

Бригаден генерал Маргарит Михайлов пък е предложен за назначаване на длъжността „Командир на 61-ва механизирана бригада“, пише „СЕГА“.

Коментари