сряда, април 17, 2024

Румънска корабостроителница гради драгиращ кораб за 5 млн.

В Корабостроителница „АТГ Гюргево“ ООД в Румъния започна строежът на новия маневрен кораб по поръчка на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“. Началото бе дадено с церемония по рязане на първия стоманен лист, съобщиха от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

Плавателният съд е част от проект за доставка на специализирано оборудване за драгиране на река Дунав, който включва още драга, тръби за транспортиране на наноси, шалан и понтон. Парите за всички доставки са 20 632 677, 38 лева. Цената на кораба е 5 404 000 лева без ДДС. Очаква се корабът да бъде завършен до края на годината.

Маневреният кораб ще помага на драгата „Янтра“ да достигне до критичните места по река Дунав, които трябва да бъдат коригирани, за да се осигури корабоплавателния път в българския участък на реката.

Тази доставка е част от проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване„, който се съ-финансира от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. и със средства от националния бюджет.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!